Melayu jangan takut jadi rasis di negara sendiri

IMG_20151003_145030

Oleh Athirah Huda Zalhe

BANGI, Sabtu – Bangsa Melayu perlu berani dan bersatu untuk mempertahankan Malaysia daripada terus dikuasai bangsa lain tanpa bimbang dengan sebarang bentuk hentaman yang kononnya bersifat rasis.

Pensyarah Kanan Institut Cina, Universiti Malaya, Prof Dr Ahmad Murad Abd Halim, berkata masalah utama yang berlaku dalam kalangan bangsa Melayu adalah takut untuk mempertahankan hak di negara sendiri dan membiarkan ia terus didominasi oleh bangsa lain terutama kaum Cina.

“Masalah yang berlaku di antara Melayu dan Cina adalah persaingan antara mereka terutama dalam sektor ekonomi yang didominasi oleh kaum Cina.

“Sedangkan di negara lain seperti Jepun, Korea dan Afrika, sektor ekonomi mereka didominasi oleh bangsa tempatan iaitu bangsa mereka sendiri. Jadi mengapa di Malaysia, bukan orang Melayu yang mendominasi sektor tersebut?” katanya dalam Syarahan Pemikiran Global yang bertajuk Strategi Pemikiran Masyarakat Asia Timur di sini, hari ini.

Katanya, 70 peratus ekonomi di Malaysia merupakan dominasi daripada kaum Cina kerana kelebihan yang ada pada mereka ini adalah kerjasama dan sentiasa bertindak dalam kumpulan selain pelbagai bentuk strategi yang licik untuk memajukan sesuatu yang mereka lakukan.

[BERITA PENUH MENYUSUL]

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian