PBB terus perjuang kebebasan media

640px-Bankimoon

INCHEON, KOREA SELATAN, Rabu – Media yang bebas dan bertanggungjawab mampu membantu masyarakat dunia menegakkan hak asasi manusia, keadilan, mar‎uah dan peluang sama rata untuk semua.

Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB), Ban Ki-moon berkata atas dasar itu badan dunia berkenaan akan terus memperjuangkan kebebasan media dan penyebaran maklumat secara bebas.

“Media termasuk media dalam talian berperanan sebagai mata dan telinga masyarakat.

“‎Masyarakat juga menerima manfaat daripada maklumat yang disiarkan media,” katanya dalam buku cenderamata Sidang Kemuncak Asia 2016 (AMS 2016), di sini hari ini.

Menurut Ban, ‎AMS 2016 berlangsung serentak dengan Sidang Kemuncak Kemanusiaan Antarabangsa di Istanbul yang juga membincangkan isu kemanusiaan global.

Katanya, ketika ini dunia sedang menyaksikan undang-undang kemanusiaan antarabangsa dicabuli.

“Hari ini sekurang-kurangnya 125 juta orang memerlukan bantuan kemanusiaan. Sebanyak 60 juta orang terpaksa meninggalkan rumah masing-masing akibat konflik atau keganasan dan separuh daripada mereka adalah kanak-kanak,” kata Ban.

AMS 2016 yang berlangsung di Pusat Konvensyen Songdo di sini dari 24 hingga 26 Mei disertai lebih 400 peserta termasuk 10 wakil organisasi media Malaysia.

Kuala Lumpur menjadi tuan rumah bagi sidang kemuncak itu tahun lepas. – Bernama

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian