Debat batal, Tun M senarai soalan panas nak tanya Nazri

BANGI, 13 Rejab 1438H, Isnin – Pembatalan debat antara Tun Dr Mahathir Mohamad dan Datuk Seri Nazri Aziz merupakan satu kerugian kerana banyak soalan ‘hangat’ yang ingin diajukan kepada Menteri Pelancongan dan Kebudayaan itu.

Dr Mahathir dalam catatanya di laman blog chedet.cc, hari ini berkata, rakyat Malaysia terlepas peluang untuk mendengar Nazri menjelaskan beberapa soalan panas yang akan ditanyakan beliau.

Katanya, soalan-soalan beliau adalah berdasarkan kepada fakta-fakta yang diketahui dan bukan tuduhan liar atau spekulasi.

“Sebagai contoh, Peguam Negara Malaysia mengisytiharkan bahawa Najib tidak melakukan apa-apa salah laku.

“Semua laporan oleh Bank Negara, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah dan Ketua Audit Negara yang merupakan asas untuk mendakwa Najib, telah ditolak oleh beliau.

“Tetapi mereka juga telah meletakkannya di bawah Akta Rahsia Rasmi Malaysia, yang bermaksud tiada siapa yang boleh memetik daripada mereka walaupun mereka telah membacanya dan Najib mengisytiharkan bahawa dia tidak melakukan apa-apa kesalahan,” katanya memulakan bicara.

Tetapi, beliau berkata, pendakwa raya Singapura mendapati perkara sebaliknya.

“Bekas Pengarah Bank Swiss BSI, Yak Chee Yew, bersalah atas empat pertuduhan jenayah yang berkaitan dengan 1MDB pelabur negeri Malaysia.

“Bekas Pegawai Bank swasta BSI, Yvonne Seah Yew Foong, dijatuhi hukuman penjara dua minggu dan denda $ 10,000 menjadi orang kedua disabitkan dalam siasatan Singapura ke dalam 1Malaysia Development Bhd.
“Bekas Pegawai Bank BSI, Yeo Jiawei dijatuhi hukuman penjara 30 bulan bagi saksi mengganggu dalam 1MDB skandal.

“Pengurus Cawangan Falcon Bank Singapura, Jens Sturzenegger, dipenjara 28 minggu dan denda SG$ 128,000 dalam skandal berkaitan 1MDB.

“Juga dilaporkan oleh Straits Times Singapura adalah hubungan Sturzenegger dengan Jho Low (Low Taek Jho) kawan rapat Najib, “yang dituduh seluruh dunia berada di tengah-tengah dakwaan pengubahan wang haram secara besar-besaran dikaitkan dengan 1MDB”.

“Jelas, Singapura mendapati banyak perkara yang salah dengan dana dan pengurusan 1MDB. Tetapi, Peguam Negara terkenal Malaysia mengisytiharkan tidak ada yang salah dalam operasi wang 1MDB. Ia tidak dapat melihat apa-apa keperluan untuk siasatan diteruskan,” katanya.

Mempertikaikan perkara tersebut, Dr Mahathir yang juga bekas perdana menteri itu berkata, adalah tidak mungkin wang 1MDB terbang dengan sendirinya ke Singapura ke tangan empat penjenayah yang dinamakan.

Beliau berkata, sudah tentu ada individu yang terlibat memastikan wang dihantar ke Singapura, juga mempunyai urusan dengan pihak bank Singapura dan bank-bank terlibat, serta sudah semestinya individu itu tahu penyalahgunaan kuasa secara sistemaik untuk menggelapkan wang 1MDB.

“Tetapi AG, polis Malaysia dan eksekutif 1MDB tidak berminat. Tempat di mana wang 1MDB dan penggelapan sejumlah besar wang oleh pelbagai orang seolah-olah tidak penting kepada pihak berkuasa Malaysia. Wang 1MDB berjumlah berbilion-bilion ringgit yang telah hilang juga tidak membimbangkan pihak berkuasa Malaysia, pengurus 1MDB dan Najib sebagai pihak berkuasa tunggal pada wang 1MDB dan sebagai Perdana Menteri negara ini,” katanya.

Memetik kejadian pada tahun 1981, apabila wang BMF telah hilang pada tahun tersebut, Dr Mahathir yang juga Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia itu berkata, kerajaan telah menubuhkan sebuah jawatankuasa yang diketuai oleh Ketua Audit Negara ketika itu, Tan Sri Ahmad Nordin untuk menyiasat pengurusan dan kerugian BMF, walaupun wang yang hilang bukan wang kerajaan.

“Satu kertas putih telah diterbitkan dan Parlimen dibahaskan perkara itu secara terbuka. Laporan itu tidak diletakkan di bawah Akta Rahsia Rasmi.

“Saman sivil terhadap pegawai-pegawai BMF telah dimulakan oleh Kerajaan dan ekstradisi mula membawa kembali Lorrain Osman.

“Jumlah kerugian oleh BMF adalah kira-kira USD47.5 juta (RM118.75 juta pada kadar pertukaran pada tahun 1980), sejumlah kecil berbanding dengan RM42 bilion (42 ribu juta) yang terlibat dalam skandal 1MDB. Namun, Kerajaan pada masa itu mengambil tindakan terhadap orang berkenaan. Akhirnya Lorrain dipenjara dan lain-lain yang dikatakan terbabit dihukum atau lari dari negara itu.

“Tetapi dalam kes 1MDB dan kehilangan berbilion-bilion dan juga keperluan berterusan untuk membayar berbilion-bilion untuk pinjaman yang diperoleh 1MDB, Peguam Negara hanya berkata tiada apa-apa kesilapan yang telah dilakukan dan tiada siasatan lanjut perlu dibuat.

“Keputusan ini diambil oleh Peguam Negara, Tan Sri Dato Apandi Ali, dengan jelas seolah-olah menutup penglibatan Najib dalam kerugian, kemungkinan jelas bahawa dakwaan DOJ bahawa RM2.6 bilion ($681 juta) dalam akaun bank beliau datang dari 1MDB adalah benar,” katanya.

Beliau berkata, Bank Negara telah menjalankan siasatan ke atas 1MDB pada 28 April 2016.

Memetik laporan berita pada 25 Mei 2016 “1MDB mengesahkan bahawa hari ini ia sudah membuat bayaran sepenuhnya, kompaun, selaras dengan keputusan BNM”.

“Pembayaran kompaun ini bermakna bahawa 1MDB tidak mempertikaikan kebenaran tuduhan yang dibuat oleh Bank Negara bahawa ia melakukan suatu kesalahan berkenaan dengan kelulusan Bank Negara untuk USD1.83 bilion untuk latihan pengurusan hutang dan penyusunan semula di luar negara.

“Oleh kerana Peguam Negara telah memberi persetujuan kepada tindakan yang diambil oleh Bank Negara, beliau sendiri telah jelas mengakui bahawa 1MDB terlibat dalam salah laku yang berkaitan dengan kelulusan Bank Negara.

“Bagaimanakah AG boleh mengaku bahawa Najib tidak melakukan sebarang salah laku apabila dia sendiri telah memberi persetujuan kepada Bank Negara untuk mengeluarkan surat kompaun pentadbiran.

“Menurut undang-undang keputusan AG adalah muktamad. Di mahkamah, rayuan dibenarkan. Tetapi di negara ini yang AG memegang kuasa yang tidak dapat dinafikan. Tetapi hakikatnya bahawa keputusannya itu adalah bertentangan dengan keputusan beliau sebelum ini untuk memberi Bank Negara persetujuan untuk mengkompaun (denda) 1MDB,” katanya.

The post Debat batal, Tun M senarai soalan panas nak tanya Nazri appeared first on Portal Islam dan Melayu.

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian