Mufti Wilayah puji peranan Raja Salman, Arab Saudi tentang keganasan

KUALA LUMPUR, 24 Rejab 1438H, Jumaat – Mufti Malaysia memuji peranan Raja Arab Saudi Raja Salman bin Abdulaziz dan peranan negaranya yang telah menghadapi serangan ideologi pelampau dan keganasan.

Dalam temu bual eksklusif dengan Al Arabiya, Mufti Wilayah Persekutuan, Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri bercakap tentang usaha Malaysia untuk menyebarkan toleransi, memerangi ekstremisme intelektual dan menggalakkan kewujudan bersama.

Dr Zulkifli berkata, mesyuarat yang diadakan antara Raja Salman dan para ulama dan pendakwah di Malaysia adalah satu acara yang disyukuri dan bersejarah.

“Kami terinspirasi dengan seruan Raja Salman untuk mengusahakan evolusi negara Islam, dan menyokong kesederhanaan, toleransi dan kualiti yang terpuji.

“Kami telah melihat pemikiran rasional dan bijak Raja Salman melalui visinya untuk kemajuan negara Islam, dan kami berterima kasih atas peranan beliau dalam menggalakkan para ulama dan memerangi ekstremisme dan keganasan bersenjata dengan hikmah dan sebab,” katanya.

Beliau menegaskan bahawa tanggungjawab mereka sebagai ulama adalah untuk menangani ideologi pelampau kerana ekstremisme dan keganasan perlu dihadapi dengan hikmah.

“Dengan itu kami menyeru kepada orang ramai untuk bekerjasama dan bersatu dengan hati sedar yang bersih,” katanya.

Mufti Malaysia itu juga dipanggil untuk berdialog dan mengkaji semula semua masalah yang berkaitan dengan negara supaya untuk kembali kepada perspektif Islam yang mendalam ciri-ciri toleransi dan etika Nabi Muhammad.

Beliau juga dipanggil untuk menganjurkan fatwa dan mengadakan mesyuarat di negara-negara Arab. – Agensi

The post Mufti Wilayah puji peranan Raja Salman, Arab Saudi tentang keganasan appeared first on Portal Islam dan Melayu.

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian