Raja Muda mahu harumanis dihidang dalam pesawat MAS


KANGAR, 17 Rejab 1438H, Jumaat – Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail mahu melihat harumanis disajikan dalam pesawat nasional.

Baginda bertitah kerajaan negeri perlu berani untuk meneroka pasaran yang lebih dinamik untuk memastikan harumanis mempunyai prospek pasaran yang lebih besar dalam kelasnya yang tersendiri.

“Jabatan Pertanian Negeri misalnya perlu merencana peluang kerjasama dengan syarikat penerbangan negara Malaysia Airlines Bhd (MAS) untuk membekalkan harumanis sebagai hidangan bagi penerbangan kelas pertama syarikat berkenaan.

“Langkah ini sebagai salah satu usaha membawa keunikan harumanis yang merupakan aset berharga di negeri ini ke peringkat global, selain mengekalkan keunggulan ikon pertanian Perlis ini,” titah baginda.

Baginda melancarkan Jualan Mempelam Harumanis Perlis 2017 di Pusat Kecemerlangan Mempelam Harumanis di sini.

Turut berangkat ke majlis itu Raja Puan Muda Perlis, Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil.

Syed Faizuddin bertitah semua pihak perlu memainkan peranan dalam memastikan kualiti dan keunikan harumanis terus dipelihara kerana ia bukan sahaja boleh mengharumkan nama Perlis tetapi meningkatkan tahap ekonomi rakyat serta industri agropelancongan negeri.

Namun, baginda terkilan dengan sikap segelintir peniaga yang menyalahgunakan nama harumanis dan tidak jujur ketika berniaganya.

“Saya bimbang pada masa akan datang industri mempelam harumanis akan musnah disebabkan oleh isu seperti penipuan dan kecurian harumanis yang sering berlaku kerana nilai harganya yang melambung tinggi.

“Penipuan oleh peniaga termasuk menjual buah yang berkualiti rendah dengan harga gred A dan menjual buah mempelam jenis lain dengan menggunakan nama harumanis,” titah baginda.

Baginda memuji langkah proaktif Jabatan Pertanian Negeri Perlis yang memperkenalkan penggunaan kod keselamatan pada harumanis dan berharap kaedah itu akan membendung masalah berkenaan.

“Saya difahamkan penggunaan kod keselamatan ini akan membantu pembeli mengenal pasti lokasi ladang mempelam selain menyelesaikan masalah sekiranya ada sebarang aduan mengenai buah tidak berkualiti dan buah hilang (kerana dicuri),” titah baginda. – Bernama

The post Raja Muda mahu harumanis dihidang dalam pesawat MAS appeared first on Portal Islam dan Melayu.

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian