Rancangan DAP naikkan surcaj air Pulau Pinang beban pengguna

GEORGETOWN, 27 Rejab 1438H, Isnin – Cadangan kerajaan DAP Pulau Pinang untuk menaikkan kadar surcaj penggunaan air domestik atas alasan pemuliharaan air adalah tidak wajar dan akan membebankan pengguna, kata Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Seri Zainal Abidin Osman.

Beliau berkata, kadar surcaj mula diperkenalkan pada November 2010 dan kempen penjimatan air oleh kerajaan negeri dengan mengenakan surcaj pemuliharaan air (SPA) gagal mengurangkan penggunaan air per kapita Pulau Pinang.

“Atas alasan penggunaan air per kapita masih tinggi dan tidak menunjukkan penurunan, kerajaan DAP Pulau Pinang pada September 2013 telah menaikkan kadar surcaj sebanyak 100 peratus daripada 24 sen kepada 48 sen bagi setiap 1,000 liter penggunaan melebihi 35,000 liter sebulan.

“Kini April 2017, dengan menggunakan alasan sama, kerajaan pimpinan Lim Guan Eng sekali lagi akan menaikkan surcaj pemuliharaan air, kali ini lebih 100 peratus daripada 48 sen kepada 100 sen bagi setiap 1,000 liter penggunaan melebihi 35,000 liter sebulan, “katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Beliau berkata, tindakan kerajaan negeri ‘mendenda’ rakyat Pulau Pinang dengan mengenakan surcaj pemuliharaan air ternyata masih gagal menurunkan kadar penggunaan air per kapita harian negeri.

“Perlu diingatkan, pada 2015 tarif air domestik bagi Pulau Pinang juga telah dinaikkan sebanyak 16.7 peratus oleh kerajaan negeri walaupun telah berkali-kali berjanji untuk tidak menaikkan tarif air.

“Kerajaan DAP Pulau Pinang seharusnya lebih bertimbang rasa dengan masalah sara hidup yang sedang dihadapi rakyat negeri ini. Tindakan kerajaan negeri dan PBAPP menaikkan surcaj akan hanya menambah bebanan ke atas mereka,” katanya.

Semalam, Lim dilaporkan berkata, kerajaan negeri akan menaikkan SPA bagi penggunaan domestik sebagai sebahagian daripada usaha menggalakkan penggunaan air secara bijak dalam kalangan rakyat negeri ini.

Ketua Menteri itu berkata, SPA akan dinaikkan daripada 48 sen kepada RM1 setiap 1,000 liter air untuk penggunaan melebihi 35,000 liter sebulan sebagai langkah terakhir mengurangkan kadar pembaziran air di Pulau Pinang. – Bernama

Kerajaan DAP naikkan surcaj air Pulau Pinang 48 sen kepada RM1

The post Rancangan DAP naikkan surcaj air Pulau Pinang beban pengguna appeared first on Portal Islam dan Melayu.

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian