ismakualaterengganu

60 maut militan serang dua masjid di Afghanistan

KABUL, 1 Safar 1439H, Sabtu – Lebih 60 orang terbunuh, manakala berpuluh-puluh lagi cedera dalam dua serangan berasingan ke atas dua masj...

KABUL, 1 Safar 1439H, Sabtu – Lebih 60 orang terbunuh, manakala berpuluh-puluh lagi cedera dalam dua serangan berasingan ke atas dua masjid di Afghanistan, semalam.

Dalam satu serangan, pengebom bunuh diri menyasarkan pengunjung di sebuah masjid Syiah di Kabul, kata polis.

Seorang lelaki memasuki sebuah masjid di Kabul dan meletupkan jaket berisi bahan letupan yang dipakainya, kata Ketua Cawangan Jenayah Polis Kabul, Jeneral Mohammad Salim Almas.

Jurucakap Kementerian Dalam Negeri, Najib Danish berkata, 39 maut dan 45 lagi cedera dalam serangan itu, tetapi jumlah sebenar tidak dipastikan.

Penyerang dikatakan memasuki masjid sebelum meletupkan bom yang dibawanya. Kira-kira 30 mayat dibawa keluar dari masjid itu.

Dalam serangan ke atas sebuah masjid Ahli Sunnah Wal Jamaah di wilayah Ghor – Masjid Imam Zaman di Dashti Barch – pula Kementerian Dalam Negeri Afghanistan melaporkan sekurang-kurangnya 30 maut dan lebih 45 lagi cedera.

Jurucakap polis wilayah itu, Mohammad Iqbal Nezami berkata, 33 jemaah yang sedang menunaikan solat terbunuh dalam serangan yang disifatkan menyasarkan komander tempatan.

Serangan itu dikatakan menyasarkan Abdul Ahed, bekas komander kumpulan pejuang dan pemimpin Parti Jamiat yang memihak kepada kerajaan.

Abdul Ahed turut terbunuh bersama tujuh pengawal peribadinya. – Agensi

The post 60 maut militan serang dua masjid di Afghanistan appeared first on Portal Islam dan Melayu.

Sumber

Related

TERKINI 1297042279496207065

Catat Komen Disqus Comments

JARINGAN

FACEBOOK

TOTAL PAGEVIEWS

item