ismakualaterengganu

Mahkamah tolak permohonan nilai semula tahanan reman Shafie Apdal

KOTA KINABALU, 3 Safar 1439H, Isnin – Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu hari ini menolak permohonan bekas Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wi...

KOTA KINABALU, 3 Safar 1439H, Isnin – Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu hari ini menolak permohonan bekas Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal supaya penahanan remannya mengikut Seksyen 117 Kanun Prosedur Jenayah oleh Suruhajaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dinilai semula.

Hakim Ismail Brahim membuat keputusan itu selepas mendengar hujah kedua-dua peguam yang mewakili masing-masing Shafie dan SPRM.

Dalam penghujahannya, peguam Hamid Ismail yang mewakili Shafie berkata, SPRM tidak boleh menggunakan Seksyen 117 berkenaan untuk menahan reman anak guamnya untuk kelengkapan siasatan mereka (SPRM) kerana ia melanggar kebebasan individu (Shafie).

Bagaimanapun, SPRM yang diwakili Pegawai Pendakwanya Rustam Sanip dalam hujah balasnya berkata SPRM mempunyai bidang kuasa yang sama dengan polis yang membolehkannya melakukan tahanan reman mengikut Seksyen 117 Kanun Prosedur Jenayah itu.

Sementara itu, Hamid berkata, pihaknya akan memfailkan rayuan di Mahkamah Rayuan dalam minggu ini bagi mencabar keputusan Mahkamah Tinggi berkenaan.- Bernama

The post Mahkamah tolak permohonan nilai semula tahanan reman Shafie Apdal appeared first on Portal Islam dan Melayu.

Sumber

Related

TERKINI 3223484657565613556

Catat Komen Disqus Comments

JARINGAN

FACEBOOK

TOTAL PAGEVIEWS

item