ismakualaterengganu

Dia bukan ‘Jeha’

DEMIKIAN  tajuk potret yang dirakamkan bekas Pengarah Pendidikan Kedah, Abdullah bin Saad atau lebih mesra dengan panggilan Cikgu Lah. Belia...

DEMIKIAN tajuk potret yang dirakamkan bekas Pengarah Pendidikan Kedah, Abdullah bin Saad atau lebih mesra dengan panggilan Cikgu Lah. Beliau juga memberi tajuk kepada potretnya. Bagi orang lama mereka tahu dan masih ingat siapa ‘Jeha’.

Jeha adalah watak dalam novel popular ‘Ranjau Sepanjang Jalan’ (1966) karya penulis tersohor, Sasterawan Negara, Profesor Emeritus Datuk Shahnon Ahmad.

Ia mengisahkan mengenai keperitan hidup petani kecil yang menjadi mangsa kepada penguasa, di kampung kelahiran penulis novel itu sendiri Kampung Banggol Derdap, Sik, Kedah.

Kisah tertumpu kepada keluarga Lahuma dan Jeha yang mempunyai tujuh anak iaitu Senah, Milah, Jenab, Semek, Liah, Lebar, dan Kiah. Kehidupan keluarga ini amat menderita.

Lahuma begitu komited terhadap pekerjaannya mengusahakan sawah padi seluas empat belas relung. Tetapi Lahuma terlalu memegang kepada adat dan menolak kaedah pertanian moden. Ketika membajak………

The post Dia bukan ‘Jeha’ appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.

Sumber

Related

TERKINI 5276059162678383651
item