Dua bekas pengarah syarikat dituduh pecah amanah

IPOH, 29 Rabiulawal 1439H, Isnin – Dua bekas pengarah sebuah syarikat swasta mengaku tidak bersalah di Mahkamah Seksyen di sini, hari ini, atas pertuduhan pecah amanah melibatkan hak milik tanah syarikat itu kepada nama mereka sendiri, enam tahun lalu.

Azman Hanafiah, 42, dan M. Sundararasoo, 47, yang ketika itu memegang jawatan pengarah Syarikat Rentak Berpadu Piping Sdn Bhd, didakwa pecah amanah dengan menukarkan hak milik tanah syarikat berkenaan di Mukim Sungai Raya, Kinta, Perak kepada nama mereka.

Kedua-duanya didakwa melakukan kesalahan di Pejabat Chew Gi Boo & Co, Ipoh Garden, di sini, pada 9.30 pagi, 8 April 2011.

Pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan yang dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan, jika sabit kesalahan boleh dipenjara hingga 20 tahun dan sebatan serta boleh dikenakan denda.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Fadhli Ab Wahab manakala Azman diwakili peguam Nurwati Mohamed Mokhtar dan Sundararasoo diwakili peguam Ranjit Singh Sandhu.

Hakim Norashima Khalid kemudian membenarkan kedua-dua tertuduh diikat jamin RM100,000 dengan seorang penjamin (RM50,000 setiap seorang) dan memerintahkan pasport mereka diserahkan kepada mahkamah selain melaporkan diri ke balai polis berdekatan setiap sebulan sekali.

Mahkamah menetapkan 23 Januari depan untuk sebutan semula kes. -Bernama

The post Dua bekas pengarah syarikat dituduh pecah amanah appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian