Bitcoin tak penuhi syarat syarak: Syeikh Ali Qaradaghi

BANGI, 18 Rabiulakhir 1439H, Sabtu – Setiausaha Agung Persatuan Ulama Sedunia, Syeikh Dr Ali Qaradaghi berkata, mata wang kripto, termasuk Bitcoin tidak memenuhi syarat transaksi yang dibenarkan dari segi syarak.

Beliau berkata, mata wang mesti memiliki sifat tukaran yang baik, boleh menyimpan nilai dan menjadi pengukur kepada mata wang itu sendiri, selain terdapat standard dalam transaksinya.

“Namun sifat-sifat ini tidak dimiliki oleh mata wang kripto, seperti Bitcoin dan lain. Walaupun, kita mengandaikan Bitcoin adalah mata wang, buat masa ini ia masih tidak mematuhi syarat transaksi yang betul dari segi syarak,” katanya dalam temu bual bersama saluran Aljazeera Mubassher.

Beliau berkata, berasaskan kepada kaedah Sadd Dhara’i dalam Islam, sesuatu yang harus boleh ditegah jika ia lebih banyak membawa kepada kemudaratan.

Syeikh Dr Ali yang juga pakar kewangan Islam antarabangsa berkata, kegiatan spekulasi dalam Bitcoin sangat berleluasa dan dalam keadaan yang berlaku sekarang ini ia tidak dibenarkan menurut syariah.

“Perlu ada alternatif lain yang memberikan ciri yang lebih baik kepada mata wang kripto. Mereka yang menggunakan bitcoin atau melakukan spekulasi harganya hendaklah menjual Bitcoin pada harga pasaran dan apa-apa keuntungan perlu disalurkan kepada fakir miskin serta badan kebajikan,” katanya.

Sebelum ini, Mufti Besar Mesir, Dr Shawki Allam mengeluarkan fatwa mengharamkan dagangan menggunakan Bitcoin kerana mata wang maya itu memberi banyak risiko kepada orang ramai, boleh menyebabkan penipuan atau pemalsuan nilainya.

“Bitcoin boleh membahayakan keselamatan sosial dan ekonomi negara. Bitcoin bukan yang pertama dalam pasaran pertukaran mata wang, tetapi terdapat banyak mata wang digital lain yang dikenali sebagai kripto.

“Bitcoin boleh menganggu gugat keselamatan negara dan sistem kewangan pusat,” kata Dr Shawki dalam fatwa yang dikeluarkan menerusi Dar Al Iftaa – badan tertinggi agama Mesir.

Bitcoin adalah salah satu mata wang perbankan maya atau mata wang digital, mula muncul pada 2009. Ia dicipta dan dipasarkan secara elektronik, dan tidak terdapat dalam bentuk fizikal. Bitcoin juga adalah aset spekulatif dan orang ramai yang melabur mata wang itu melakukannya dengan risiko sendiri.

Beliau menegaskan bahawa mata wang maya itu tidak disokong oleh aset yang ketara dan diterbitkan tanpa kawalan, serta tidak bergantung kepada mana-mana pihak berkuasa atau bank pusat. – Aljazeera Mubasher

 

The post Bitcoin tak penuhi syarat syarak: Syeikh Ali Qaradaghi appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian