ismakualaterengganu

Jabatan Imigresen tak pernah halang kanak-kanak bukan warganegara bersekolah

PUTRAJAYA, 23 Rabiulakhir 1439H, Khamis – Jabatan Imigresen tidak pernah mengeluarkan sebarang pekeliling yang menghalang kanak-kanak tanpa...

PUTRAJAYA, 23 Rabiulakhir 1439H, Khamis – Jabatan Imigresen tidak pernah mengeluarkan sebarang pekeliling yang menghalang kanak-kanak tanpa kewarganegaraan untuk bersekolah.

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Seri Mustafar Ali berkata, semua kanak-kanak berstatus demikian dibenarkan mendaftar ke sekolah apabila semua dokumen yang diperlukan Kementerian Pendidikan lengkap.

“Sekali lagi saya menegaskan bahawa Jabatan Imigresen tidak pernah mengeluarkan sebarang pekeliling yang menghalang kanak-kanak tanpa warganegara memasuki persekolahan,” katanya dalam kenyataan, di sini hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas laporan mengenai seorang kanak-kanak perempuan berusia tujuh tahun di Seremban yang dihalang bersekolah kerana tidak memiliki pasport yang didakwa polisi baharu Jabatan Imigresen.

Bagaimanapun, Kementerian Pendidikan dilaporkan sudah memberi pas khas kepada kanak-kanak yang dikenali sebagai G Darshana itu untuk menghadiri sesi persekolahan di Sekolah Kebangsaan Taman Rasah Jaya di Seremban, hari ini.- Bernama

The post Jabatan Imigresen tak pernah halang kanak-kanak bukan warganegara bersekolah appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.

Sumber

Related

TERKINI 6580874295347326161
item