Pelanggan prabayar dapat rebat mulai 1 Januari

kad

KUALA LUMPUR, Isnin – Syarikat telekomunikasi akan memberi rebat kepada pelanggan prabayar Malaysia mulai 1 Januari hingga 31 Disember 2016.
 
Forum Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CFM) dalam satu kenyataan hari ini, berkata rebat berkenaan, bersamaan dengan jumlah Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST), akan dikredit secara terus kepada akaun pelanggan prabayar seiring dengan pengumuman kerajaan semasa Bajet 2016 pada Oktober.
 
“Ini bermakna pelanggan yang menambah nilai RM10 akan pada mulanya mendapat masa bual RM9.43 kerana enam peratus GST akan ditolak daripada tambah nilai itu.
   
“Pelanggan terlibat akan menerima rebat RM0.57 dalam tempoh 24 jam. GST yang dibayar pelangggan akan dikumpul dan dibayar kepada Jabatan Katam Diraja Malaysia, selaras dengan Undang-Undang GST dan garis panduan untuk semua barangan dan perkhidmatan yang diguna,” tambahnya.
 
CFM berkata, syarikat telekomunikasi telah bekerja keras untuk memastikan transisi lancar agar pengguna mempunyai pengalaman baik apabila menambah nilai.
 
Syarikat terbabit juga telah melabur secara berterusan bagi memodenkan rangkaian di negara ini agar pengguna mendapat perkhidmatan berkualiti.
 
CFM ditubuhkan pada Februari 2001 sebagai persatuan yang mewakili pelbagai pihak berkaitan, termasuk pihak ‘penawaran dan permintaan’ industri komunikasi dan multimedia Malaysia.
 
Ia ditetapkan oleh Malaysia Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia pada 2002 untuk melindungi hak-hak pengguna di sektor berkenaan.- Bernama

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian