Ada tertuduh kes bunuh kerana pertahan diri dibebaskan, tidak dibicarakan

zulkifli

BANGI, Sabtu – Kisah Mohamad Zulkifli Ismail yang menikam mati seorang daripada dua penyamun yang menceroboh rumahnya di Kampung Labuhan, Kerteh, Terengganu, menjadi viral dalam media sosial, menarik simpati orang ramai dan banyak dibincangkan.

Zulkifli didakwa di mahkamah kerana membunuh penyamun yang cuba merompak rumahnya di Kerteh pada mulanya direman untuk siasatan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang jika sabit kesalahan boleh dihukum gantung sampai mati.

Bagaimanapun, tuduhan ke atasnya ditukar kepada Seksyen 304 Kanun Keseksaan kerana membunuh tanpa niat, sebelum dibenar diikat jamin RM15,000.

Namun, tuduhan ke atasnya ditukar semula kepada Seksyen 302 dan Seksyen 326 Kanun Keseksaan atas kesalahan membunuh.

Kisah terbabit mendapat perhatian netizen yang rata-rata bersimpati dengan nasib lelaki itu dan menuntut supaya nasibnya dibela.

Berikutan viral dan ulasan orang ramai, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar, mengeluarkan kenyataan meminta orang ramai memahami hak dan had orang awam mempertahankan diri dalam mendepani kes jenayah supaya tidak sewenang-wenangnya membunuh penjenayah.

Hak dan had tersebut seperti yang telah termaktub dalam undang-undang yang diperuntukkan mengikut Seksyen 99 Kanun Keseksaan.

Sebenarnya, kes mempertahankan diri sehingga menyebabkan kematian pernah berlaku sebelum ini dan mereka yang menyebabkan kematian itu bebas.

BERITA BERKAITAN: Pandangan awal kes Zulkifli bunuh perompak: Zaharudin Muhammad

Mengikut laporan The Star semalam, pada 4 Julai 2013 seorang lelaki berpangkat Tan Sri menembak mati seorang lelaki yang cuba menetaknya dalam satu cubaan merompak dalam sebuah klinik di Cheras.

Dalam kejadian itu, tiga lelaki memasuki klinik berkenaan dan mengarahkan semua orang menyerahkan barang berharga dan wang mereka. Apabila seorang daripada perompak itu mengacukan parang ke arah beliau, Tan Sri berkenaan mengeluarkan pistol dan mengarahkan perompak itu beredar.

Bagaimanapun, perompak itu menyerang beliau menyebabkan Tan Sri terbabit melepaskan beberapa das tembakan menyebabkan seorang daripada mereka terbunuh.

Pada 27 November 2013, seorang bapa tertembak anaknya dalam percubaan untuk menghalang satu rompakan di Kampung Baru Balakong.

Bapa lelaki terbabit yang berusia 76 tahun bersenjatakan ‘pump gun’ dilaporkan tertembak anaknya yang disangka perompak ketika anaknya sedang membantu seorang pekerja yang diserang perompak.

Dalam satu lagi kes pada 23 Julai 2013, Mahkamah Tinggi membebaskan peguam Datuk Balwant Singh daripada tuduhan membunuh seorang penghantar surat di Bangsar pada Jun tahun yang sama.

Hakim ketika itu, Datuk S Augustine Paul berkata, Balwant berjaya membuktikan bahawa tindakannya itu berdasarkan haknya untuk mempertahankan diri.

Balwant sebelum itu didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh Gobala Krishnan, 33.

Dalam kes lain pada 2010 lalu, dakwaan terhadap jurulatih skuad menembak Majlis Sukan Terengganu, Zamil Ahmad Murat yang dituduh membunuh seorang lelaki yang didakwa memecah masuk ke rumahnya di Kuala Terengganu, dibatalkan.

Peguam Negara ketika itu, Tan Sri Abdul Gani Patail berkata, pendakwa memohon mahkamah untuk menarik balik tuduhan tanpa membebaskan kerana mendapati Zamil bertindak kerana mempertahankan diri.

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian