Bauksit: Dua kakitangan PTG didakwa rasuah RM8,500

KUANTAN 18 JANUARY 2016. Dua pegawai Pejabat Tanah dan Galian (PTG) negeri tiba di Mahkamah Sesyen Kuantan dan akan didakwa mengikut Seksyen 17 (A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana terbabit dalam penjualan borang 13D (Dokumen Permindahan Mineral) kepada pengusaha lombong bauksit haram. NSTP/LUQMAN HAKIM ZUBIR

KUANTAN, Isnin – Dua kakitangan Pejabat Tanah dan Galian (PTG) Pahang mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini, atas tuduhan menerima rasuah RM8,500 daripada seorang pelombong haram bauksit, dua minggu lalu.

Pengakuan Mohd Nurfirdaus Rahmad, 28, dan Abdul Rahim Sulaiman, 53, direkodkan di hadapan Hakim Habibah Mohamed Yusof selepas pertuduhan terhadap mereka dibacakan secara berasingan.

Mohd Nurfirdaus yang merupakan pembantu awam di pejabat PTG didakwa menerima suapan itu dalam bentuk wang tunai daripada Anurul Hiraq Abu Bakar, 33, pada pukul 6.05 petang, 6 Jan lalu di Lorong Bukit Ubi 26, Bukit Sekilau di sini.

Abdul Rahim yang juga Penolong Pentadbir Tanah pula didakwa bersubahat dengan Mohd Nurfirdaus cuba menerima suapan itu pada pukul 9.16 malam, hari yang sama di nombor 12, Lorong IM15/26, Taman Indera Mahkota di sini.

Suapan itu dipercayai untuk memberi perlindungan kepada Anurul Hiraq dengan cara menjual 50 keping Borang Pemindahan Mineral (Borang 13D) yang bernombor siri PTG(M)/13D 1172260 hingga PTG(M)13D 1172309, bagi membolehkannya membawa bauksit secara haram ke Pelabuhan Kuantan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Syafinas Shabudin mengikut Seksyen 17(a) Akta SPRM 2009 yang boleh dihukum di bawah Seksyen 24 akta sama.

Seksyen itu memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda lima kali nilai suapan, atau RM10,000 yang mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Mohd Nurfirdaus yang berasal dari Kampung Serengkam, Maran kemudian merayu kepada mahkamah supaya mengurangkan jaminan RM10,000 dengan seorang penjamin yang ditawarkan pihak pendakwaan atas alasan beliau telah berkahwin.

“Isteri saya sarat mengandung sekarang dan pendapatan saya hanya RM800 lebih sebulan. Mohon jasa baik mahkamah menetapkan jaminan paling minima,” katanya yang kelihatan tenang sepanjang prosiding.

Sementara itu, Abdul Rahim dari Sungai Isap Damai di sini, turut merayu jumlah jaminan sama dikurangkan atas alasan mempunyai lapan tanggungan, dengan gaji sebanyak RM3,000.

Habibah membenarkan kedua-dua tertuduh dibebaskan dengan jaminan RM4,000 dengan seorang penjamin setiap seorang dan kes ditetapkan untuk sebutan semula pada 15 Feb depan.

Kedua-dua tertuduh membayar jaminan itu. -Bernama

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian