Indonesia pastikan jerebu tidak berulang

jerebu

JAKARTA, Selasa- Presiden Indonesia, Joko Widodo atau Jokowi mengarahkan semua pihak berkuasa menjalankan kerja-kerja mencegah masalah pembakaran hutan dan ladang di negara itu mulai sekarang.

Beliau berkata, kerajaan tidak mahu kejadian kebakaran hutan dan ladang secara terbuka yang mengakibatkan pencemaran jerebu di rantau ini tahun lepas tidak berulang.

Katanya pihak berkuasa harus bersiap sedia menghadapi bencana kebakaran hutan dengan lebih awal serta menjadikan aktiviti pencegahan sebagai keutamaan dalam gerak kerja masing-masing.

Laporan media dalam talian tempatan hari ini memetik Jokowi sebagai berkata kerajaan telah membentuk Badan Restorasi Gambut bagi menjalankan aktiviti memelihara hutan serta memastikan masalah kebakaran hutan dan ladang tidak berulang pada tahun ini.

Di samping itu, presiden itu turut mengarahkan semua pihak berkuasa peringkat daerah termasuk tentera dan polis supaya turun ke lapangan dan membuat pemantauan.

“Jangan tunggu waktu hingga berminggu-minggu, berbulan-bulan. Jangan hanya memantau dari belakang meja. Saya minta lihat dan turun ke lapangan,” katanya.

Jokowi juga menegaskan tindakan undang-undang termasuk hukuman penjara akan dikenakan terhadap mereka yang terbabit dalam aktiviti pembakaran hutan dan ladang secara terbuka supaya ia menjadi pengajaran agar tidak mengulangi kesalahan tersebut.

Indonesia menghadapi bencana kebakaran hutan dan tanah gambut yang serius selama lebih empat bulan sejak Julai tahun lepas dengan sesetengah daerah mencatat bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) luar biasa sehingga 2,000.

Negara-negara jiran termasuk Malaysia turut dilanda pencemaran jerebu dengan bacaan ditahap berbahaya sehingga sesi persekolahan di beberapa negeri terpaksa ditangguh untuk beberapa waktu. – Bernama

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian