Pengubahsuaian Bajet 2016 tidak jejas jaringan sosial rakyat

johari.transformed

KUALA LUMPUR, Jumaat – Pengubahsuaian Bajet 2016 sama sekali tidak akan menjejaskan jaringan keselamatan sosial rakyat, kata Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Johari Abdul Ghani.

“(Pemberian) subsidi bersasar seperti Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dan pendidikan, tidak akan ditamatkan,” katanya selepas merasmikan pembukaan galeri jualan Bukit Bintang City Centre (BBCC) di sini, hari ini.

Mengulas langkah Bank Negara Malaysia Nisbah Keperluan Rizab Berkanun (SRR) institusi perbankan kepada 3.5 peratus daripada 4.0 peratus, berkuatkuasa 1 Februari ini, Johari menyifatkannya sebagai wajar bagi mewujudkan kecairan atau mudah tunai dalam negara.

“Bagi saya, berdasarkan anggaran, sebanyak RM6.0 bilion akan dapat diserapkan ke dalam pasaran yang mampu mewujudkan lebih banyak aktiviti,” katanya.

Sementara itu, menurut syarikat konsortium BBCC Development Sdn Bhd (BBCCD), fasa pertama projek BBCC dengan gabungan nilai pembangunan kasar (GDV) sebanyak RM4.0 bilion, siap untuk dilancarkan menjelang suku kedua 2016.

BBCCD ditubuhkan bagi pembangunan semula kawasan bekas Penjara Pudu berkeluasan 7.85 hektar dengan pemegang sahamnya adalah UDA Holdings Bhd dan Eco World dengan kepentingan masing-masing 40 peratus dan selebihnya oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Merujuk pembabitan Bumiputera dalam projek BBCC itu, beliau berkata konsortium berkenaan sudah memulakan usaha menyenaraikan kontraktor Bumiputera, termasuk syarikat tersenarai untuk menyertai projek pembangunan itu.- Bernama

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian