ESSCOM buru 18 penjenayah warga asing

LAHAD DATU, 27 Ramadan 1438H, Khamis – Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCOM) mengeluarkan senarai baharu 18 individu warga asing yang dikehendaki kerana disyaki terbabit dalam jenayah rentas sempadan di Zon Selamat Timur Sabah (ESSZONE).

Turut tersenarai ialah ketua kumpulan Abu Sayaf di Basilan, Isnilon Hapilon dan ketua kumpulan militan Maute di Marawi City, Filipina iaitu Abdullah Maute.

Komander ESSCOM, Datuk Wan Abdul Bari Wan Abdul Khalid berkata, nama Isnilon dan Abdullah Maute turut tersenarai kerana dikhuatiri mereka akan melarikan diri ke mana-mana negara termasuk ke Malaysia melalui Sabah.

Ini adalah ekoran tindakan ketenteraan oleh kerajaan Filipina bagi menghapuskan pemberontak Maute di Marawi City.

“Susulan tindakan ketenteraan yang telah dilaksanakan oleh kerajaan Filipina di Marawi City, kita khuatir mereka ini akan melarikan diri ke negara kita sama ada menyamar sebagai pendatang asing tanpa izin (PATI) atau nelayan asing,” katanya.

Sehubungan itu, beliau meminta orang ramai supaya menyalurkan maklumat kepada ESSCOM dan pasukan keselamatan bagi membolehkan tindakan sewajarnya diambil, termasuk menjejaki mereka.

The post ESSCOM buru 18 penjenayah warga asing appeared first on Portal Islam dan Melayu.

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian