Hampir 2,000 kg minyak masak tanpa lesen dirampas

LAHAD DATU, 15 Safar 1439H, Sabtu – Pejabat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Lahad Datu merampas hampir 2,000 kilogram minyak masak hasil serbuan ke atas sebuah premis di sini, semalam.

Ketua Pegawai Penguatkuasa KPDNKK daerah, Rino Hisham Abu Bakar berkata, premis itu telah melakukan kesalahan di bawah Peraturan 3(1) Peraturan Kawalan Bekalan 1974 kerana menjalankan urus niaga barang kawalan berjadual minyak masak tanpa lesen sah.

Beliau mengetuai sendiri operasi tiga jam bermula 11.30 pagi itu bersama enam anggota penguat kuasa KPDNKK daerah.

“Hasil serbuan ke atas premis itu, KPDNKK Lahad Datu merampas minyak masak botol masing-masing seberat dua, lima dan 17 kilogram.

“Kes disiasat mengikut Seksyen 21 Akta Kawalan Bekalan 1961, dan jika sabit kesalahan, pemilik premis boleh didenda tidak lebih RM1 juta atau penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya sekali,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini hari ini.

Dalam pada itu, Rino Hisham mengingatkan para peruncit atau pemborong yang ingin menjalankan perniagaan barangan kawalan agar mendapatkan terlebih dahulu lesen berkaitan menerusi laman sesawang http://ift.tt/2A8bnfA bagi mengelak mereka dikenakan tindakan sama.- Bernama

The post Hampir 2,000 kg minyak masak tanpa lesen dirampas appeared first on Portal Islam dan Melayu.

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian