Pasport Malaysia tempat ke-6 paling berkuasa di dunia

PUTRAJAYA, 8 Jamadilakhir 1439H, Sabtu – Pasport Malaysia Antarabangsa (PMA) berada di kedudukan keenam berkuasa di dunia berdasarkan Laporan Passport Index 2018 yang dibangunkan oleh Arton Capital.

Passport Index adalah rujukan mengenai semua pasport yang diberikan ranking berdasarkan jumlah negara yang boleh dikunjungi dan dilawati bagi rakyat sesebuah negara tanpa visa, atau memerlukannya setibanya berada di negara berkenaan berdasarkan peraturan visa yang berkuat kuasa.

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Seri Mustafar Ali dalam satu kenyataan berkata, pengiktirafan itu adalah sesuatu yang dijangka memandangkan Pasport Malaysia memenuhi garis panduan yang ditetapkan oleh Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) dan boleh digunakan di 157 negara tanpa visa.

“Melihat sejarah, Pasport Malaysia merupakan pasport pertama di dunia yang dilengkapi dengan ciri keselamatan biometrik menggunakan cip,”katanya.

Beliau berkata, ciri Pasport Malaysia terus ditambah baik dengan ciri keselamatan tambahan bagi menepati piawaian Dokumen 9303 ICAO pada 2013 dan lokasi cip dimasukkan ke dalam halaman muka surat biodata pada tahun 2016.

Terkini, Pasport Malaysia versi baharu ditambah baik dengan mempunyai 50 ciri keselamatan tambahan dan reka bentuk yang lebih unik dengan memaparkan mercu tanda negara Malaysia serta flora dan fauna tempatan dengan menerapkan falsafah lima prinsip rukun negara, katanya.

“Ciri-ciri keselamatan tambahan ini meningkatkan kebolehpercayaan rakyat dan pihak berkuasa luar bagi mengukuhkan penggunaanya di luar negara,” katanya.

Mustafar berkata, permohonan pembaharuan Pasport Malaysia boleh dibuat secara dalam talian dan perkhidmatan pasport juga bertaraf dunia iaitu pasport disiapkan dalam tempoh satu jam selepas bayaran, mendahului negara-negara maju di dunia. – Bernama

The post Pasport Malaysia tempat ke-6 paling berkuasa di dunia appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian