Morsi dituduh menghina mahkamah

Presiden Mesir yang sah, Muhammad Morsi di mahkamah semasa keputusan dijatuhkan.

Presiden Mesir yang sah, Muhammad Morsi di mahkamah semasa keputusan dijatuhkan.

KAHERAH, Ahad – Bekas Presiden Mesir yang digulingkan, Mohamed Morsi hari ini didakwa atas tuduhan menghina mahkamah dalam kes membabitkan 24 lagi anggota Ikhwanul Muslimin.

Sambil menolak perbicaraan itu yang dianggapnya tidak berperlembagaan, Morsi berkata, mahkamah tidak mempunyai bidang kuasa untuk membicarakannya, kata saksi.

“Saya menghormati mahkamah tetapi menolak perbicaraan ini. Saya dibawa ke mahkamah ini secara paksa.

“Tidak ada seorang pun yang dibenarkan melawat saya di penjara sejak 7 November 2013,” katanya dari kandang tertuduh mahkamah yang terletak dalam sebuah akademi polis di pinggir Kaherah.

Pada pertengahan 2013, tentera menggulingkan Morsi berikutan tunjuk perasaan besar-besaran ketika hanya setahun usia pemerintahannya.

Dalam perbicaraan hari ini, tertuduh yang lain juga menafikan mereka menghina mahkamah ketika membuat ulasan dalam media.

Mereka termasuk pemimpin aktivis berfahaman sekular, Ala’a Abdul Fattah, yang telah dihukum penjara lima tahun kerana melanggar arahan pengharaman tunjuk perasaan. Beliau mengambil bahagian dalam tunjuk perasaan terhadap bekas Presiden Hosni Mubarak.

Antara yang turut dituduh ialah pengacara rancangan kontroversi TV, Tawfik Okasha dan wartawan terkenan Abdul Halim. Senarai tertuduh yang lain ialah bekas ahli Parlimen dan peguam serta aktivis sosial.

Jika didapati bersalah, mereka boleh dihukum penjara selama setahun dan membayar denda RM4,700.

Hakim Mahkamah Jenayah, Ahmad Abdul Wahab, menangguhkan perbicaraan kepada 27 Julai bagi memberi masa kepada peguam bela untuk meneliti kes.

Morsi juga berdepan satu lagi kes iaitu membocorkan maklumat rahsia kepada Qatar. Beliau boleh dihukum mati jika didapati bersalah.

Minggu lalu, beliau dijatuhi hukuman mati atas tuduhan melarikan diri dari penjara ketika pemerintahan Hosni Mubarak pada 2011. – Agensi

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian