Titah TMJ merujuk kepada bendera sempena sambutan Hari Kebangsaan

bendera daerah johor
JOHOR BAHARU, Rabu – Titah Tunku Mahkota Johor (TMJ) Tunku Ismail Sultan Ibrahim mengenai penurunan bendera adalah merujuk kepada bendera-bendera yang digunakan untuk sambutan Hari Kebangsaan dan bukan Jalur Gemilang yang sedia terpasang.

Menjelaskan demikian hari ini Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Ismail Karim menafikan dakwaan dan spekulasi sesetengah pihak yang titah Tunku Mahkota itu membawa erti kononnya “Johor mahu keluar dari Malaysia”.

Titah menurunkan bendera berkenaan adalah berikutan sambutan Hari Kebangsaan telah selesai, dan meminta digantikan dengan bendera daerah masing-masing.

“Mustahil untuk Johor keluar dari Malaysia kerana proses berkenaan (keluar dari Malaysia) adalah banyak dan panjang.

“Kita juga telah bersetuju untuk bersama-sama dengan kerajaan Persekutuan,” kata Ismail kepada pemberita di Kota Iskandar, di sini.

Setiausaha Kerajaan Negeri itu mengulas mengenai penyebaran surat penurunan bendera Jalur Gemilang yang dikeluarkan pejabat daerah Segamat kepada semua ketua jabatan di daerah berkenaan baru-baru ini.

Ismail berkata salah faham itu wujud apabila surat itu tersebar luas di laman sosial Facebook.

Ismail menasihat orang ramai supaya merujuk kepada kerajaan negeri sekiranya timbul sebarang isu.

Dalam surat itu, TMJ dikhabarkan telah bertitah bahawa semua bendera Jalur Gemilang di negeri itu hendaklah diturunkan serta-merta dan digantikan dengan bendera daerah masing-masing.

Ismail berkata pihaknya juga dalam proses mewartakan 10 bendera daerah dalam masa terdekat ini yang telah diputuskan oleh Sultan Johor sewaktu kemahkotaan baginda baru-baru ini. – Bernama

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian