MINDEF sedia beri komitmen bantu bawa masuk pelarian Syria ke Malaysia

hishammuddinhussein5

KUALA LUMPUR, Selasa — Kementerian Pertahanan menyatakan kesediaanuntuk memberi sepenuh komitmen terhadap usaha membawa masuk 3,000 pelarian Syria ke negara ini.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein menyahut hasrat berkenaan yang disuarakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ketika berucap pada sesi ke-70 Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa Bersatu Khamis lepas.

“Ini kerana ia berlandaskan kepada hak keperimanusiaan yang akan meletakkan Malaysia sebaris dengan negara lain yang terlibat dalam membantu mereka,” katanya selepas melancarkan ‘Malaysians United Run 2015’ di sini hari ini.

Perdana Menteri menyatakan kesediaan Malaysia menerima 3,000 pelarian Syria dalam tempoh tiga tahun bagi membantu meringankan krisis pelarian yang menyebabkan tekanan sosial dan ekonomi kepada negara Eropah.

Hishammuddin berkata bentuk bantuan akan diputuskan Kementerian Dalam Negeri.

Mengenai ‘Malaysians United Run 2015’, Hishammuddin berkata program anjuran Institut Onn Jaafar itu diadakan julung kali bagi menyemai semangat perpaduan dan cintakan negara dalam kalangan generasi muda.

Ditanya sekiranya situasi jerebu diambil kira, Hishammuddin berkata aras maksimum bacaan Indeks Pencemaran Udara bagi program itu akan ditetapkan.

Katanya sejumlah 15,000 pelajar berusia 18 hingga 24 tahun dari 27 institusi pengajian tinggi tempatan akan terlibat dalam larian itu, sekaligus melakar nama dalam Malaysia Book of Records sebagai program larian sukarela melibatkan penyertaan terbesar pelajar institusi pengajian tinggi.

Larian sejauh empat kilometer itu akan diadakan di Padang Merbok, Kuala Lumpur, 1 Nov ini dari 6.30 pagi sehingga 10 pagi dan akan turut disertai Hishammuddin. — Bernama

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian