ismakualaterengganu

Kenyataan Media Ikatan Pengamal Perubatan & Kesihatan Muslimin Malaysia (I-Medik)

Kenyataan Media Ikatan Pengamal Perubatan & Kesihatan Muslimin Malaysia (I-Medik) Isu penamatan perkhidmatan SN Naziah Sauni Samat dar...

Kenyataan Media
Ikatan Pengamal Perubatan & Kesihatan Muslimin Malaysia (I-Medik)

Isu penamatan perkhidmatan SN Naziah Sauni Samat dari Hospital Damai Service.

1. I-Medik melihat isu halangan pemakaian seragam jururawat yang menutup aurat adalah tidak wajar. Umum telah mengetahui batas aurat seorang wanita Islam.

2. Peredaran masa telah melihat banyak hospital terutama hospital kerajaan dan swasta lain telah membenarkan pemakaian lengan panjang dan tudung lengkap.

3. Walaupun pemakaian lengan panjang acapkali dikaitkan dengan jangkitan kuman,
namun, tiada bukti saintifik mengesahkan bahawa pemakaian baju lengan pendek dapat mengurangkan jangkitan kuman. Apa yang penting jururawat tahu dan mengamalkan teknik mengelakkan penyebaran jangkitan kuman menggunakan konsep “5 Moments For Hand Hygiene” seperti yang ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

4. Dalam melaksanakan prosedur aseptik (bebas kuman), Islam membenarkan pendedahan aurat mengikut keperluan.

5. I-Medik juga bimbang dengan penerimaan jururawat Muslim terhadap etika pemakaian yang tidak menutup aurat kerana ia boleh mencairkan identiti seorang Muslim secara tidak langsung.

6. I-Medik dengan ini menyeru semua hospital membenarkan Jururawat Muslim memakai pakaian seragam yang menutup aurat demi mematuhi syariat Islam. Adalah tidak wajar mereka didiskriminasikan atas dasar agama.

7. I-Medik juga berharap setiap jururawat Muslim menampilkan contoh teladan yang baik samada dari sudut disiplin mahupun sikap, disamping mempertahankan hak sebagai seorang Muslim.

atiqah jururawat i medik

 

 

 

 

 

 

 

SN Atiqah Ahmad Zain
Ketua Portfolio,

I-Jururawat
Ikatan Pengamal Perubatan & Kesihatan Muslim Malaysia (I-Medik)

Sumber

Related

TERKINI 8394866217241434935

Catat Komen Disqus Comments

JARINGAN

FACEBOOK

TOTAL PAGEVIEWS

item