Hotel digesa denda pembazir bufet Ramadan 

17911742766_afd0489e48_o

Gambar hiasan

KUALA LUMPUR, Isnin – Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) menggesa pengusaha hotel atau restoran yang menawarkan hidangan bufet berbuka puasa agar mengenakan denda ke atas mereka yang membazir sepanjang Ramadan ini.

Ketua Aktivisnya, Datuk Nadzim Johan berkata, tindakan itu perlu kerana pembaziran adalah gejala yang merugikan selain menjejaskan kemanisan ibadah puasa.

“Selain mendenda pelanggan, hotel juga boleh mengedarkan makanan yang tidak disentuh kepada mereka yang memerlukan seperti pelajar, golongan gelandangan, rumah kebajikan atau dihantar ke masjid,” katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Beliau berkata, pengusaha juga boleh menyediakan alternatif lain seperti membungkusnya agar pelanggan boleh membawa pulang makanan yang tidak habis dimakan.

“Sebagai langkah untuk mengawal dan mengurangkan pembaziran ini, saya cadangkan agar kerajaan wujudkan garis panduan dan polisi berhubung pembaziran makanan dan menubuhkan satu jawatankuasa untuk mengendalikannya,” katanya.

Nadzim berkata, pihaknya telah mengadakan perbincangan dengan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) Jumaat lepas bagi mencari kaedah terbaik mengurangkan pembaziran di bulan Ramadan. – Bernama

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian