DAP peroleh undi Melayu kerana berkawan dengan PAS: Naib Presiden PAS

nik_amar_nik_abdullah_1604_620_425_100

KOTA BAHARU, Rabu – Parti DAP perlu sedar bahawa kemenangan mereka dengan mendapat undi Melayu dalam pilihan raya sebelum ini adalah hasil daripada ‘berkawan’ dengan PAS.

Naib Presiden PAS, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata walaupun pada masa sama PAS dikatakan menumpang undi bangsa Cina, namun beliau tetap yakin bahawa tanpa PAS, ‘mati hidup balik’ pun DAP takkan dapat undi Melayu.

“Logiknya mereka menyatakan kalau PAS berpecah daripada Pakatan, tiada DAP bersama mereka…kita tidak dapat sokongan orang Cina dan pergi ke Putrajaya. Tetapi mereka lupa bukan itu sahaja cara yang kita dapat undi bukan Melayu.

“Di Kelantan ini mana ada Cina undi DAP. Mereka hanya undi PAS atau Barisan Nasional sebab DAP tidak bertanding di sini,” katanya ketika berucap merasmikan Muktamar Dewan Muslimat PAS ke-56 di sini hari ini.

Dalam pada itu, Mohd Amar menekankan pentingnya mematuhi disiplin dan patuh kepada pemimpin dalam parti selagi pemimpin itu tidak melanggar syariat.

Mohd Amar turut menjangkakan pilihan raya umum akan berlangsung pertengahan tahun depan atau lebih awal berdasarkan senario politik semasa.

“Melalui muktamar ini kita boleh rangka perancangan untuk menghadapi pilihan raya kerana pergolakan politik hari ini cenderung kepada perkara yang tidak diduga,” katanya. – Bernama

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian