UniMara dibuka di Putrajaya September ini

2807009_orig

BESUT, Rabu — Universiti Majlis Amanah Rakyat (UniMara) akan mula dibuka di Kampus Putrajaya dengan pengambilan pertama seramai 800 pelajar, September ini.

Pengerusi Majlis Amanah Rakyat (Mara), Tan Sri Annuar Musa berkata buat permulaan, kumpulan pelajar berkenaan akan mengikuti pengajian peringkat diploma dan ijazah pertama melibatkan kursus kemahiran dan vokasional.

“UniMara merupakan institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) yang diwujudkan  menerusi perancangan teliti Mara dalam membantu kaum Bumiputera di luar bandar mempertingkatkan taraf pendidikan mereka,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Pemimpin Bersama Pelajar Cemerlang Mara di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Besut di sini hari ini.

Turut hadir Pengarah Mara Terengganu, Salimi Yusuf dan Pengarah Mara Kelantan, Ismail Abdullah.

Annuar berkata, walaupun UniMara merupakan sebuah IPTS, segala kos pengurusan dan pentadbiran institusi berkenaan diuruskan sepenuhnya oleh Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah.

Sebelum ini, Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata universiti itu merupakan salah satu fokus utama kementerian dalam pelan transformasi luar bandar bertujuan melahirkan pemimpin masa hadapan dalam kalangan penduduk luar bandar.

Beliau berkata, UniMara akan memfokuskan kepada beberapa bidang, antaranya sektor perniagaan, korporat, awam, politik dan teknologi.

Pada majlis itu, Annuar menyampaikan bantuan kepada 112 pelajar cemerlang MRSM dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dari Kelantan dan Terengganu, yang terpilih melanjutkan pelajaran di dalam dan luar negara, dalam pelbagai bidang termasuk perubatan, kejuruteraan, akauntan dan seni bina.

Pada tahun ini, katanya Mara melalui Bahagian Penganjuran Pelajaran turut  menawarkan Pinjaman Pelajaran Mara kepada 11,844 pelajar dari seluruh negara untuk mengikuti pengajian peringkat diploma dan ijazah di Institut Pendidikan di bawah kelolaan Mara.

“Daripada jumlah itu, 1,890 lepasan SPM dipilih menerima tawaran di bawah Program Pelajar Cemerlang dengan 795 pelajar akan mengikuti Program Persediaan Ijazah Luar Negara, 350 orang mengikuti pengajian Ijazah Sarjana Muda dalam negara dan 745 bagi program Diploma,” katanya. — Bernama

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian