Ahok kalah pemilihan Gabenor Jakarta

JAKARTA, 22 Rejab 1438H, Rabu – Keputusan tidak rasmi menunjukkan penyandang jawatan, Basuki Tjahaja Purnama atau Ahok, kalah dalam pilihan raya Gabenor Jakarta, kepada bekas Menteri Kabinet Indonesia, Anies Baswedan.

Sepuluh firma penyelidik yang melakukan pengiraan segera menunjukkan Anies – bekas Menteri Pendidikan Indonesia – memenangi antara 55 hingga 60 peratus undi, daripada 80 peratus undi yang telah dikira.

Ahok kini dibicarakan di mahkamah atas dakwaan menghina Islam kerana mendakwa lawannya mengguna ayat al-Quran untuk menipu pengundi.

Anies, seorang ahli politik muslim berpendidikan tinggi, memanfaatkan kempennya berikutan tindak balas masyarakat dan pemimpin agama terhadap Ahok.

Baswedan, seorang ahli politik Muslim yang berpendidikan tinggi, memanfaatkan tindak balas hebat terhadap Ahok oleh memikat sokongan pemimpin agama konservatif dan angka di pinggir radikal yang menentang memilih seorang bukan Islam.

Februari lalu, Ahok memenangi pusingan pertama pengundian, tetapi gagal memperoleh margin yang mencukupi untuk menghalang pemilihan pusingan kedua. – Agensi

The post Ahok kalah pemilihan Gabenor Jakarta appeared first on Portal Islam dan Melayu.

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian