Datuk Seri, anak direman bantu siasatan skandal tanah

GEORGE TOWN, 15 Rejab 1438H, Rabu – Seorang penasihat sebuah syarikat pemaju hartanah bergelar Datuk Seri dan anaknya bergelar Datuk direman enam hari oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini bagi membantu siasatan skandal tanah yang melibatkan yayasan itu.

Perintah reman terhadap lelaki berusia 74 dan 47 tahun itu dikeluarkan oleh Majistret Mohamad Amin Shahul Hamid yang membenarkan permohonan dikemukakan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Dua beranak itu, yang memakai baju lokap SPRM berwarna jingga dan diiringi pegawai SPRM, tiba di Kompleks Mahkamah Pulau Pinang pada kira-kira 10.50 pagi dan dilihat keluar dari bangunan reman pada jam 12 tengah hari.

Penasihat dan anaknya yang merupakan pengarah urusan syarikat itu ditahan ketika dipanggil memberi keterangan di pejabat SPRM negeri dan ibu pejabat SPRM di Putrajaya, semalam.

Menurut kenyataan SPRM sebelum ini, kedua-dua mereka mempunyai kaitan dengan sebuah syarikat pemaju hartanah terkemuka di Pulau Pinang yang turut disenaraikan di Bursa Malaysia.

Mereka dipercayai telah menyalahgunakan kedudukan mereka dan menjual tanah milik anak syarikat yayasan tersebut tanpa melalui proses dan tatacara yang ditetapkan dengan harga yang jauh lebih rendah daripada harga asal.

Selain itu, perbuatan kedua-dua beranak itu juga dipercayai telah mengakibatkan kerugian jutaan ringgit kepada anak syarikat milik yayasan berkepentingan Bumiputera di negeri itu sejak beberapa tahun lepas.- Bernama

The post Datuk Seri, anak direman bantu siasatan skandal tanah appeared first on Portal Islam dan Melayu.

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian