Langkau ke kandungan utama

Ibu bapa perlu pantau telefon pintar anak, takut terlibat geng kongsi gelap

SERDANG, 29 Rejab 1438H, Rabu – Ibu bapa diminta agar memantau komunikasi anak-anak mereka menerusi telefon pintar bagi memastikan anak-anak mereka tidak berhubungan dengan geng kongsi gelap.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, Senior Asisten Komisioner Fadzil Ahmat berkata, pihak polis menemukan kumpulan WhatsApp yang dinamakan ‘Geng 24, Apache’ ketika menyiasat kumpulan yang membuat kecoh di hadapan sebuah sekolah di Klang, Selangor pada Khamis lalu.

“Siasatan polis mendapati mereka ada menubuhkan kumpulan WhatsApp untuk berkomunikasi sesama anggota kumpulan mereka, dan polis percaya motif kekecohan di hadapan sekolah itu adalah bertujuan untuk menarik pelajar menganggotai kumpulan berkenaan,” katanya semasa melakukan lawatan ke Hospital Serdang sempena sambutan Hari Polis Ke-210, hari ini.

Beliau berkata, setakat ini pihaknya telah menahan 38 orang yang dipercayai merupakan anggota Geng 24 dan telah membebaskan 33 orang daripadanya yang terdiri daripada pelajar sekolah berusia antara 16 hingga 18 tahun pada Isnin lepas.

Fadzil berkata, lima individu yang bekerja sebagai mekanik, pengawal keselamatan, tukang paip dan buruh masih ditahan untuk membantu siasatan.

“Kami masih mengesan semua individu yang terlibat dan ada lagi suspek yang masih dicari untuk membantu siasatan kes di bawah Seksyen 143 Kanun Keseksaan,” katanya.

Beliau berkata, polis dalam proses mengambil keterangan daripada ibu bapa pelajar yang ditahan untuk siasatan lanjut.

Pada 20 April lepas, dua video memaparkan sekumpulan lelaki dipercayai anggota Geng 24 menimbulkan kekecohan di luar sebuah sekolah di Klang.

Sebuah video itu menunjukkan sekumpulan individu memegang kain rentang yang tertera ’24’ dan ‘TD4’ manakala video kedua menunjukkan kek berserta tulisan ‘SMK Sri Andalas’, ’24’ dan ‘Apache’. – Bernama

The post Ibu bapa perlu pantau telefon pintar anak, takut terlibat geng kongsi gelap appeared first on Portal Islam dan Melayu.

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian