Kebolehpasaran TVET lebih tinggi berbanding bidang akademi: Idris Jusoh


KUALA TERENGGANU, 3 Syaaban 1438H, Ahad – Kebolehpasaran lulusan Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) lebih tinggi berbanding lulusan institut pendidikan tinggi yang memilih bidang akademik, kata Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh.

Beliau berkata berdasarkan statistik tahun lepas, perkembangan kebolehpasaran lulusan TVET adalah antara tujuh hingga lapan peratus setahun mengatasi perkembangan aliran akademik iaitu hanya dua hingga tiga peratus sahaja.

“Kebolehpasaran pelajar Kolej Komuniti ialah 97 peratus, pelajar Politeknik pula 88 peratus manakala universiti biasa hanya 76 peratus… jadi kita lihat perbezaannya di situ.

“Ini akan jadi rangsangan untuk pelajar tidak hanya memilih aliran akademik, tapi boleh juga memilih bidang TVET kerana kedua-duanya ialah aliran perdana… tidak timbul soal pilihan kedua kerana negara memerlukan kedua-duanya,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan Anugerah Majlis Penerbitan Ilmiah Malaysia (MAPIM) – Kementerian Pendidikan Tinggi 2016 di sini, malam tadi.

— LAGI

IDRIS-TVET 2 (AKHIR) KUALA TERENGGANU

Mengulas penganjuran MAPIM-KPT 2016 itu, Idris yang juga anggota Parlimen Besut berharap ia akan memotivasikan ilmuan dan anggota akademik untuk terus menerbitkan karya berkualiti tinggi untuk mendidik masyarakat.

Beliau berkata MAPIM mempunyai tanggungjawab besar untuk memartabatkan budaya membaca dalam kalangan masyarakat Malaysia.

“Kini bukan sahaja generasi muda suka membaca bahan penerbitan digital, malah tabiat ini telahpun menular ke generasi pertengahan umur dan warga emas. Justeru, anggota MAPIM juga perlu bersedia menerbitkan bahan ilmiah secara digital.

“Walaupun trend ketika ini, menunjukkan peningkatan pembacaan secara digital, satu kajian yang dijalankan mendapati kepuasan membaca itu lebih tinggi jika seseorang membaca bahan bercetak atau buku fizikal, kedua-duanya bergerak seiring namun paling penting didik masyarakat suka membaca setanding di negara maju ,” katanya.

— BERNAMA

KAK ZMN RHM

The post Kebolehpasaran TVET lebih tinggi berbanding bidang akademi: Idris Jusoh appeared first on Portal Islam dan Melayu.

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian