Mesir dedah identiti penyerang gereja di Iskandariah

KAHERAH, 17 Rejab 1438H, Jumaat – Kementerian Dalam Negeri Mesir telah mengenal pasti identiti suspek yang terlibat dalam pengeboman bunuh diri di sebuah gereja di Iskandariah, Ahad lalu.

Kementerian berkenaan dalam satu kenyataan berkata, individu itu dikenali sebagai Mohamed Hassan Mubarak Abdullah, 31, dilaporkan tinggal di wilayah Suez.

Identitinya ditentukan dengan membandingkan DNA yang masih terdapat di tapak pengeboman dengan DNA “suspek yang melarikan diri” .

Mohamed, yang pernah bekerja untuk sebuah syarikat petroleum, dikaitkan dengan rangkaian pengganas yang melakukan pengeboman terhadap sebuah gereja di Kaherah , pada Disember lepas yang meragut 29 nyawa.

“Pihak berkuasa juga masih berusaha mengenal pasti seorang lagi penyerang yang terlibat dalam pengeboman di Tanta,” kata kementerian itu.

Sekurang-kurangnya 44 orang terbunuh manakala lebih 100 yang lain cedera dalam serangan bunuh diri yang dilakukan oleh militan ISIS.

Serangan pertama dilaporkan berlaku di Gereja Saint George di bandar Tanta, utara Kaherah, membunuh 27 orang dan mencederakan 78 yang lain, manakala satu lagi letupan menggegarkan Saint Mark Cathedral di bandar pantai di Alexandria, menyebabkan 17 orang maut dan 48 lain cedera.

Susulan kejadian itu, Presiden Mesir, Abdel Fattah al-Sisi mengisytiharkan darurat selama tiga bulan ke atas negara itu.- Agensi

The post Mesir dedah identiti penyerang gereja di Iskandariah appeared first on Portal Islam dan Melayu.

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian