Tiada sijil halal dari Jakim untuk ‘Bir Halal’: Jamil Khir

KUALA LUMPUR, 20 Rejab 1438H, Isnin – Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom menegaskan sehingga kini tiada sijil halal dikeluarkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) untuk minuman ‘bir halal’ atau mana-mana produk menggunakan nama menyerupai atau dikaitkan dengan perkara yang haram.

Menurut beliau, penggunaan nama bir halal bertentangan dengan Manual Prosedur Pensijilan Halal Malaysia (MPPHM) dan Standard Malaysia (MS1500:2009) yang dijadikan asas kepada Jakim dan Jabatan Agama Islam Negeri (JAIN) dalam pengurusan sijil halal.

“Dalam manual berkenaan, jelas dinyatakan bahawa produk yang menggunakan nama ataupun nama sinomin dengan produk tidak halal atau istilah yang mengelirukan seperti ham, bak kut teh, bakon, bir dan seumpama dengannya adalah tidak layak memohon sijil halal Malaysia.

“Makanan halal dan bahan perisa tiruan halal juga hendaklah tidak menggunakan nama atau nama sinonim dengan istilah yang mengelirukan merujuk kepada makanan tidak halal,” katanya menjawab soalan Senator Khairiah Mohamed yang meminta kerajaan menyatakan senarai bir halal yang diluluskan dan berada di pasaran serta syarat penjualan bir halal.

Mesyuarat Pertama Penggal Kelima Dewan Negara bermula hari ini dan berakhir pada 27 April ini.

Mengulas lanjut, Jamil Khir berkata, sesetengah minuman tersebut mendapat sijil halal daripada syarikat swasta atau badan persijilan halal luar negara, dan terdapat juga yang tidak menggunakan sebarang logo halal pada produk mereka.

“Perlu ditekankan di sini, Jakim dan JAIN adalah pihak berkuasa dalam persijilan halal Malaysia. Setiap permohonan sijil halal Malaysia perlu mematuhi MPPHM atau standard-standard keputusan fatwa dan peraturan yang berkaitan yang diguna pakai dalam urusan pensijilan halal Malaysia.

“Oleh itu, Jakim sentiasa membuat pemantauan bagi memastikan minuman ini tidak menyalahgunakan logo halal Malaysia pada produk mereka,” katanya.

Sebagai langkah menjaga kepentingan pengguna, Jamil Khir berkata tindakan undang-undang di bawah Perintah Perihal Dagangan (Perakuan dan Penandaan Halal) 2011, yang memperuntukkan hukuman sebanyak RM200,000 boleh digunakan jika sabit kesalahan kepada syarikat pengeluar produk tersebut sekiranya produk berkaitan didapati berada di pasaran yang menggunakan label dan tanda halal Malaysia. – Bernama

The post Tiada sijil halal dari Jakim untuk ‘Bir Halal’: Jamil Khir appeared first on Portal Islam dan Melayu.

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian