Untuk berjaya, usahawan perlu keluar dari zon selesa

SUNGAI PETANI, 21 Rejab 1438H, Selasa – Usahawan di bawah naungan Majlis Amanah Rakyat (Mara) di negeri ini yang mahu melebarkan sayap perniagaan masing-masing perlu bertekad keluar daripada kepompong keselesaan.

Exco Pembangunan Usahawan negeri, Datuk Suraya Yaacob berkata, ia perlu bagi memberi ruang dan peluang kepada usahawan lain yang baru bertapak untuk dibantu oleh Mara.

“Dahulunya Mara hanya memberikan pinjaman namun kini dimensinya sangat luas, termasuklah memberi bimbingan dan membawa mereka menerokai platform yang lebih tinggi.

“Bagaimanapun, sampai satu tahap yang mana mereka perlu berdikari, sasarkan pasaran yang lebih besar dan keluar dari kepompong sedia ada, dengan itu ada peluang untuk Mara membimbing dan membantu usahawan baharu,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Hari Pelanggan 2017 di pekarangan Pejabat Mara Daerah Kuala Muda, di sini, semalam.

Katanya, meskipun tidak lagi berada di bawah naungan Mara namun ini tidak bermakna Mara bersikap lepas tangan terhadap mereka sebaliknya bimbingan masih akan diberikan sekiranya perlu bagi membolehkan usahawan sedia ada meneroka pasaran lebih besar dan kompetitif di peringkat antarabangsa.

Sehingga tahun lalu, terdapat lebih 20,000 usahawan di negeri ini bernaung di bawah Mara.- Bernama

The post Untuk berjaya, usahawan perlu keluar dari zon selesa appeared first on Portal Islam dan Melayu.

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian