Wajibkan warga asing belajar bahasa Melayu sebelum terima pas pekerja: DBP

BANGI, 18 Rejab 1438H, Sabtu – Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) menyarankan supaya warga asing yang bekerja di Malaysia diwajibkan mempelajari dan boleh bertutur dalam bahasa Melayu sebelum layak menerima pas pekerja.

Pengerusi Lembaga Pengelola DBP, Prof. Datuk Seri Dr. Md. Salleh Yaapar berkata, ia juga sebagai salah satu usaha dalam memperkasakan bahasa kebangsaan.

Malah beliau turut mengesyorkan supaya kerajaan mewujudkan ujian bahasa sebelum membenarkan warga asing diterima bekerja di negara ini.

“Perkara ini memang menjadi kebiasaan di mana-mana negara yang mewajibkan warga asing memahami dan boleh bertutur bahasa tempatan sebelum kerajaan mengeluarkan pas pekerja.

“Malah perkara yang sama boleh dilakukan terhadap pelajar-pelajar asing yang mewajibkan mereka mempelajari Bahasa Kebangsaan,” katanya ketika membentangkan Resolusi Kongres Budaya 2017 di sini, hari ini.

The post Wajibkan warga asing belajar bahasa Melayu sebelum terima pas pekerja: DBP appeared first on Portal Islam dan Melayu.

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian