Mufti Wilayah terima kunjungan bekas ketua gangster Australia

BANGI, 28 Syaaban 1438H, Khamis – “Ahlan wa Sahlan”. Demikian ucapan selamat datang Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri, ketika menerima kunjungan Abdul Salam di pejabatnya, di Kuala Lumpur, hari ini.

Menulis dalam laman Facebooknya, beliau yang terharu mendengar kisah bagaimana Abdul Salam menerima hidayah untuk memeluk Islam menyatakan itulah kebenaran bahawa hidayah itu adalah milik Allah.

“Ahlan wa Sahlan kami ucapkan kepada Abdul Salam (Vince Focarelli), bekas gangster di Australia yang menziarahi kami di Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

“Mendengar bagaimana beliau menerima hidayah untuk memeluk Islam, cukup menginsafkan kami mengenangkan kebesaran Allah SWT.

“Benarlah bahawa hidayah itu milik Allah SWT semata-mata,” katanya.

Siapakah Abdul Salam?

Beliau adalah Vince Focarelli – ketua Comancheros, kumpulan gangster motosikal yang terkenal di Australia, dan terselamat dalam enam cubaan membunuh antara tahun 2010 dan 2012.

Berusia 42 tahun, selepas dibebaskan daripada penjara pada April 2013, beliau membuka restoran La’Fig Cucina di Carrington St, Adelaide, Australia, selepas memeluk Islam.

“Saya benar-benar berusaha menjauhkan diri daripada semua urusan yang bersangkutan dengan dunia gangster.

“Saya memainkan peranan saya dan kemudian menerima akibat atas apa yang saya lakukan. Saya manusia dan terlepas daripada apa pun yang pernah saya lakukan pada masa lalu. Semua orang pernah membuat kesalahan,” katanya kepada Seven News.

Dalam salah satu kejadian tembak menembak untuk membunuhnya pada 2012, anaknya Giovanni, maut, manakala beliau sendiri tertangkap.

(VIDEO) FROM ITALIAN GANGSTER TO ISLAM!

The post Mufti Wilayah terima kunjungan bekas ketua gangster Australia appeared first on Portal Islam dan Melayu.

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian