Pusat hiburan di Jakarta diarah tutup sepanjang Ramadan

JAKARTA, 26 Syaaban 1438H, Selasa – Pihak berkuasa Jakarta mengarahkan  pusat hiburan di bandar itu ditutup sepanjang Ramadan bagi menghormati bulan suci umat Islam. 

Arahan itu menyatakan enam jenis hiburan antaranya kelab malam, spa atau rumah urut dan premis perjudian, premis pusat snuker dan billiard. 

Setiausaha Agensi Pelancongan dan Kebudayaan Jakarta, Jeje Nurjaman berkata, semua lokasi hiburan itu di bawah sektor pelancongan.

“Semua lokasi hiburan ini perlu ditutup sehari sebelum dan sepanjang Ramadan dan hingga sehari selepas sambutan Hari Raya Aidilfitri.

“Pusat karaoke dan lokasi hiburan muzik yang menyediakan meja pool dibenarkan beroperasi dari jam 8.30 malam hingga 1.30 pagi,” katanya.

Bagaimanapun Jeje berkata, kelab malam yang berada di hotel bertaraf empat bintang atau lebih tinggi masih dibenarkan beroperasi.

Kelab malam yang berada di kawasan komersial dan jauh dari kediaman penduduk, masjid, sekolah dan hospital juga dibenarkan beroperasi.

Jelas beliau, arahan penutupan yang dikeluarkan setiap Ramadan itu bertujuan menghormati dan tidak mengganggu umat Islam beribadah pada bulan mulia berkenaan.

Beberapa bandar atau wilayah di Indonesia juga mengeluarkan arahan sama sepanjang Ramadan, dijangka bermula pada 27 Mei ini. -Agensi

The post Pusat hiburan di Jakarta diarah tutup sepanjang Ramadan appeared first on Portal Islam dan Melayu.

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian