Laporan Arab Saudi haramkan jemaah Qatar beribadah di Tanah Suci palsu

JEDDAH, 18 Ramadan 1438H, Selasa – Ketua Presiden Masjidil Haram dan Masjid Nabi menafikan laporan berita mengenai pengharaman jemaah Qatar untuk melakukan ibadah haji di tanah suci itu dan menyifatkan ia sebagai palsu.

Dalam satu kenyataan, beliau berkata, arahan daripada kepimpinan Arab mengesahkan bahawa penyediaan perkhidmatan dan prosedur memudahkan untuk semua jemaah di seluruh dunia adalah termasuk jemaah Qatar.

“Apa yang sedang disebarkan di media sosial tentang pengharaman jemaah Qatar daripada memasuki Masjidil Haram adalah palsu.

“Sejak 09/09/1438H (4 Jun), Kerajaan telah menerima 1,633 jemaah Qatar yang melakukan Umrah,” kata kenyataan itu.

Pihak masjid menggesa media untuk membuat pengesahan semula dan bertanyakan dahulu pada pihak berkuasa sebelum menyiarkan apa-apa.

Kenyataan itu dikeluarkan selepas penyebaran berita palsu di beberapa laman rangkaian sosial yang melaporkan keputusan keraajaan untuk memutuskan hubungan dengan Doha menjejaskan jemaah haji dari Qatar. – Agensi

The post Laporan Arab Saudi haramkan jemaah Qatar beribadah di Tanah Suci palsu appeared first on Portal Islam dan Melayu.

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian