Sivarasa mohon maaf kepada Sultan Selangor

KUALA LUMPUR, 13 Ramadan 1438H, Khamis – Ahli Parlimen Subang, R Sivarasa memohon maaf kepada Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah atas tindakannya mencemarkan kesucian Masjid An Nur Kampung Melayu Subang dekat sini, apabila memberi ceramah berkaitan politik, Rabu lalu.

Wakil rakyat PKR itu berkata, dia telah mengemukakan permohonan maaf kepada Sultan Selangor menerusi sepucuk surat bertarikh 5 Jun lalu bagi memperjelas apa yang sebenarnya berlaku ketika majlis pemberian sumbangan di masjid itu.

“Dalam surat itu, saya telah menjelaskan kepada Tuanku ucapan ringkas saya bukan satu ceramah atau ucapan politik.

“Bagaimanapun, saya telah meneliti titah Tuanku pada Jumaat lepas di Masjid An-Nur Temasya Glenmarie di mana Tuanku telah menjelaskan arahan dan peringatan baginda bahawa mana-mana ahli politik baik beragama Islam mahupun bukan Islam tidak boleh memberi apa-apa ceramah atau ucapan di dalam masjid atau di kawasan masjid.

“Adalah jelas saya telah mengingkari arahan ini dengan ucapan ringkas saya di dalam Masjid An-Nur di Kampung Melayu Subang. Justeru, di dalam surat saya itu, saya telah memohon maaf kepada Tuanku di atas kesilapan saya ini,” katanya dalam satu kenyataan.

Rabu lepas, Sivarasa dilaporkan memasuki masjid itu sebagai mewakili Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, sebelum didakwa menyampaikan ceramah berkaitan politik ketika berada di dalam dewan solat.

Beberapa gambar kehadirannya turut tersebar sehingga menimbulkan perasaan tidak puas hati pelbagai pihak.

Susulan itu, Sultan Sharafuddin Idris Shah murka dan dukacita terhadap tindakan Sivarasa. – Bernama

The post Sivarasa mohon maaf kepada Sultan Selangor appeared first on Portal Islam dan Melayu.

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian