Malaysia yakin kenal pasti siapa tembak MH17

PUTRAJAYA, 19 Syawal 1438H, Khamis – Malaysia yakin pelaku yang bertanggungjawab menembak jatuh pesawat Malaysia Airlines penerbangan MH17 di Ukraine pada 2014 akan dibawa ke pengadilan, kata Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Ketika ditemui pemberita selepas menghadiri upacara peringatan dan sesi taklimat di sini hari ini dengan waris mangsa sempena ulang tahun ketiga tragedi penembakan jatuh MH17, Liow berkata, data yang dikumpul oleh Pasukan Penyiasat Bersama (JIT) telah dapat mengenal pasti pelakunya.

“JIT mengumpul dan menyiasat lebih satu bilion maklumat daripada laman web, Facebook dan Twitter selain menemuranah lebih 200 orang saksi. Semuanya sangat terperinci. Kita yakin dapat mengenal pasti pelaku yang bertanggungjawab,” katanya.

Malaysia dan negara anggota JIT iaitu Belanda, Belgium, Ukraine dan Australia bersetuju supaya pendakwaan negara terhadap pihak yang bertanggungjawab tmenembak jatuh MH17 dilakukan di Belanda.

Pesawat Boeing B777, dilaporkan dalam penerbangan ke Kuala Lumpur dari Amsterdam membawa 298 penumpang dan kru apabila ditembak jatuh di timur Ukraine pada 17 Julai, 2014.

Liow berkata, siasatan penuh dijangka siap awal tahun depan sebelum proses pendakwaan bermula.

“Kita akan memastikan keadilan dapat dikembalikan kepada waris-waris mangsa MH 17,” kata beliau.

Ketika ditanya sama ada JIT telah membuat sebarang penangkapan setakat ini,  Liow berkata, ‘belum lagi’ kerana siasatan belum selesai.

Beliau berkata, Malaysia mahu pihak yang sebenarnya melancarkan peluru berpandu itu tampil untuk memberitahu apa yang sebenarnya berlaku pada hari tersebut.

“Peluru berpandu BUK yang dilancarkan dari darat ke udara yang menyebabkan MH17 jatuh,” katanya. – Bernama

The post Malaysia yakin kenal pasti siapa tembak MH17 appeared first on Portal Islam dan Melayu.

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian