WHO namakan ketagihan permainan video sebagai penyakit mental

GENEVA, 8 Rabiulakhir 1439H, Rabu – Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mungkin mengklasifikasi ‘ketagihan permainan video’ atau ‘gaming disorder’ sebagai penyakit mental dalam manual penyakit 2018 badan dunia itu, lapor agensi berita China Xinhua.

Dalam deraf kedua kemas kini ke-11 Klasifikasi Penyakit Antarabangsa (ICD-11) WHO, ketagihan permainan video telah dimasukkan dalam kategori ‘gangguan mental, tingkah laku atau perkembangan otak.’

Bagi mewajarkan satu diagnosis gangguan sedemikian, seseorang hendaklah mempunyai “kawalan yang terjejas ke atas permainan video,” dan memberikan “keutamaan yang meningkat kepada permainan video sehingga ia mendahului kepentingan lain serta aktiviti harian,” dan meneruskan permainan video “meskipun berlaku kesan negatif,” demikian menurut derat itu.

Corak tingkah laku sedemikian yang begitu teruk sudah memadai untuk mengakibatkan kemerosotan signifikan kepada diri sendiri, keluarga, sosial, pendidikan, pekerjaan atau perkara penting lain, kata ICD-11.

ICD digunakan oleh profesional kesihatan secara global dan berfungsi sebagai satu standard antarabangsa untuk mendefinisikan keadaan kesihatan serta penyakit.

Kematian mengejut dan gejala fizikal yang dikaitkan dengan permainan video secara dalam talian semakin meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Pada 2014, seorang wanita China berusia 27 tahun mati mengejut selepas bermain permainan video selama 10 jam berturut-turut.

Pada 2015, seorang remaja lelaki berusia 17 tahun dari Rusia telah dikejarkan ke wad kecemasan dan meninggal dunia di hospital selepas koma ketika bermain permainan video.

Mangsa dilaporkan bermain permainan video itu secara berterusan hampir 22 hari, dan hanya berhenti untuk tidur serta makan.- Bernama

The post WHO namakan ketagihan permainan video sebagai penyakit mental appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian