Isu tudung: Pindaan Akta Kerja 1955 akan dibentang di Dewan Rakyat

KUALA LUMPUR, 11 Jamadilawal 1439H, Ahad – Cadangan pindaan Akta Kerja 1955 bagi menangani diskriminasi di tempat kerja susulan isu larangan bertudung dalam sektor perhotelan, dijangka dibentang pada sidang Parlimen akan datang.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Richard Riot Jaem berkata, kementerian sedang meneruskan perbincangan ‘tripartite’ melibatkan pihak majikan, pekerja dan kerajaan untuk memperhalusi cadangan pindaan akta itu.

“Kementerian Sumber Manusia memandang serius isu diskriminasi yang didakwa berlaku dalam kalangan beberapa majikan sektor perhotelan di negara ini,” katanya dalam kenyataan.

Persidangan Dewan Rakyat dijadual berlangsung dari 5 Mac hingga 5 April ini.

Riot berkata pemeriksaan yang dilakukan kementerian ke atas 88 hotel di Semenanjung Malaysia sejak Disember 2017 hingga semalam mendapati 13 daripadanya menetapkan polisi dan mempunyai ‘standard grooming’ yang melarang pekerja wanita bertudung, khususnya bagi ‘frontliners’ dan mereka yang bertugas di bahagian ‘food and beverages’.

“Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia telah menasihatkan 13 hotel berkenaan mengambil tindakan pembetulan untuk tidak melaksanakan polisi itu,” katanya.

Riot berkata, Persatuan Hotel Malaysia (MAH) telah memberi komitmen untuk menggesa anggotanya supaya tidak menetapkan sebarang polisi atau​​​​​​​ dasar melarang pemakaian tudung dalam kalangan pekerja wanita di tempat kerja.

“MAH juga menggalakkan semua anggotanya memasukkan pemakaian​​​​​​​ tudung sebagai pakaian seragam di dalam kod etika berpakaian yang diamalkan pihak pengurusan hotel di negara ini,” katanya.

Riot berkata, ini berdasarkan perbincangan antara kementerian dan MAH pada 17 Januari lalu. – Bernama

The post Isu tudung: Pindaan Akta Kerja 1955 akan dibentang di Dewan Rakyat appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian