Moscow enggan sokong gencatan senjata di Syria

NEW YORK, 9 Jamadilakhir 1439H, Ahad – Sekutu kuat rejim Bashar Al-Assad, Russia, menjadi penghalang utama kepada rancangan gencatan senjata di Ghouta, Syria, yang dibentangkan pada mesyuarat Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC), semalam.

Tatkala jumlah kematian penduduk Ghouta Timur di pinggir Damsyik kini mencecah lebih 500 orang sejak pengeboman besar-besaran rejim Syria dan Russia bermula Ahad lalu, pengundian bagi gencatan senjata itu terpaksa ditangguhkan kerana Russia sebagai salah sebuah negara anggota tetap UNSC, tidak bersetuju dengan deraf yang dibentangkan.

Deraf resolusi UNSC mengenai gencatan senjata 30 hari di seluruh Syria bagi membolehkan bantuan kemanusiaan disalurkan serta memindahkan mereka yang cedera, dicadangkan Kuwait dan Sweden.

Proses pengundian ditangguhkan beberapa kali, apabila anggota UNSC cuba meyakinkan Russia supaya menerima deraf baharu resolusi itu.

Lebih 500 penduduk, termasuk 126 kanak-kanak, terbunuh di Ghouta Timur berikutan serangan berterusan rejim Syria dan Russia sejak Ahad lalu, lapor pemerhati hak asasi manusia.

Ghouta Timur yang masih kekal menjadi kawasan dikuasai pejuang dan penentang, dikepung rejim Assad sejak 2013. – Agensi

The post Moscow enggan sokong gencatan senjata di Syria appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian