Polis rampas 31 buku mengandungi perkataan “Allah” di Tangkak


JOHOR BAHARU, 14 Dis – Polis mengesahkan pihaknya telah merampas 31 buku yang mengandungi perkataan “Allah” di sebuah kedai buku di Tangkak, Ledang pada 5 Dis lalu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor SAC Datuk Hasnan Hassan berkata, rampasan tersebut dibuat berikutan satu laporan dibuat mengenai penemuan buku yang bertajuk “Mari Kita Memuji Allah Kita” pada hari itu.

“Seorang paderi Katolik dan seorang pengikutnya juga telah dibawa ke IPD Ledang untuk dirakam percakapannya,” kata beliau dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Katanya lagi, kertas siasatan telah dirujuk kepada Pejabat Timbalan Pendakwa Raya untuk tindakan lanjut.

Menurut laporan sebuah portal berita, paderi itu Father Cyril Mannayagam, 44, telah menghantar buku berkenaan untuk dibuat salinan di kedai buku itu pada pukul 1 petang hari tersebut.

Apabila datang untuk mengambilnya empat jam kemudian, beliau ditahan polis dan buku-buku itu dirampas.

Beliau diberitahu oleh dua anggota polis yang menahannya bahawa perkataan ‘Allah’ hanya untuk orang Islam dan bukan Islam dilarang menggunakannya.

Father Cyril, yang bekerja bersama penduduk Orang Asli sejak empat tahun lalu menjelaskan, buku itu untuk digunakan sekitar 100 Orang Asli yang beragama Katolik di Bekok, Tangkak.

Paderi Gereja St. Andrew di Muar itu yang dibebaskan selepas dirakam percakapannya melahirkan kekecewaan dengan rampasan itu.

Perkataan “Allah” dilarang digunakan oleh bukan Islam di Johor di bawah Seksyen 48(6) Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Johor) 2003. – BERNAMA

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian