Pelarian Myanmar paling ramai di Malaysia

Ethnic Rohingya refugees from Myanmar wave as they are transported by a wooden boat to a temporary shelter in Krueng Raya in Aceh Besar in this April 8, 2013 file photo. Myanmar has confirmed to the United Nations it is finalising a plan that will offer minority Rohingya Muslims citizenship if they change their ethnicity to suggest Bangladeshi origin, a move rights groups say could force thousands into detention camps. Most of Myanmar's 1.1 million Rohingya are stateless and live in apartheid-like conditions in Rakhine state on the western coast of the predominantly Buddhist country. Almost 140,000 Rohingya remain displaced after deadly clashes with ethnic Rakhine Buddhists in 2012. To match story MYANMAR-ROHINGYA/ REUTERS/Junaidi Hanafiah/Files (INDONESIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)

Ethnic Rohingya refugees from Myanmar wave as they are transported by a wooden boat to a temporary shelter in Krueng Raya in Aceh Besar in this April 8, 2013 file photo. Myanmar has confirmed to the United Nations it is finalising a plan that will offer minority Rohingya Muslims citizenship if they change their ethnicity to suggest Bangladeshi origin, a move rights groups say could force thousands into detention camps. Most of Myanmar’s 1.1 million Rohingya are stateless and live in apartheid-like conditions in Rakhine state on the western coast of the predominantly Buddhist country. Almost 140,000 Rohingya remain displaced after deadly clashes with ethnic Rakhine Buddhists in 2012. To match story MYANMAR-ROHINGYA/ REUTERS/Junaidi Hanafiah/Files (INDONESIA – Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)

KUALA LUMPUR, 18 Mei – Warga Myanmar merupakan jumlah pelarian dan pencari suaka politik teramai di Malaysia.

Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR) menganggarkan setakat akhir Februari tahun ini, kira-kira 141,570 daripada keseluruhan 152,570 pelarian dan pencari suaka politik merupakan warga Myanmar.

Mereka termasuk kira-kira 49,800 etnik Chin, 45,170 Rohingya, 12,340 Muslim, 7,320 Rakhine dan Arakan serta lain-lain etnik.

Yang selebihnya seramai 11,000 terdiri daripada pelarian dan pencari suaka politik daripada Sri Lanka (3,970), Pakistan (1,200), 1,100 Somalia (1,100), Syria (960), Iraq (850), Iran (550), Palestin (430) dan lain-lain.

Ribuan pendatang asing dipercayai daripada Bangladesh dan Myanmar tersadai di dalam bot penyeludup antara Laut Andaman Sea dan Selat Melaka.  

Daripada jumlah itu, 1,158 mendarat di Langkawi, Kedah pada 10 Mei lalu yang kemudian ditahan di Pusat Tahanan Imigresen Belantik di Sik, Kedah.

Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata kerajaan sedang bekerjasama dengan UNHCR untuk mengenal pasti mereka yang ditakrif sebagai pelarian.

Anggota Dewan Undangan Negeri Ayer Hangat, Datuk Mohd Rawi Abdul Hamid membuat saranan kepada kerajaan persekutuan untuk mengkaji penempatan pos kawalan keselamatan agensi penguat kuasa di Pulau Langkawi.

Saranan itu menurutnya adalah perlu memandangkan jarak antara Ayer Hangat dan Thailand hanya 10 minit perjalanan dengan bot sementara pos kawalan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia terletak di Kuah, kira-kira 40 minit perjalanan dengan bot dari Ayer Hangat.

“Ini tidak sesuai kerana penyeludup dari Thailand hanya mengambil masa 10 minit untuk sampai ke Ayer Hangat sementara bot pemantau dari Kuah memerlukan 40 minit untuk sampai ke sana,” katanya.

========================================================================JUMLAH PELARIAN DI MALAYSIA MENGIKUT PECAHAN NEGARA – SUMBER UNHCR
======================================================================
MYANMAR                                                                                   141,570
SRI LANKA                                                                                   3,970
PAKISTAN                                                                                     1,200
SOMALIA                                                                                       1,100
SYRIA                                                                                              960
IRAQ                                                                                                850
IRAN                                                                                                550
PALESTIN                                                                                     430
LAIN-LAIN                                                                                    1940
==================================================================
JUMLAH                                                                                        152,570
==================================================================
*STATISTIK SETAKAT AKHIR FEBRUARI 2015

Namun Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman, Datuk Muhammad Fuad Abu Zarim berkata mesyuarat aantara Kementerian Dalam Negeri dan agensi berkaitan akan diadakan hujung minggu ini.

“Kita akan mengkaji perkara ini. Mungkin di masa depan, kita akan wujudkan pos keselamatan sementara terlebih dahulu kerana penyelesaiannya tidak boleh dibuat secara terus.

“Ia melibatkan soal bajet dan langkah itu perlu dipersetujui Polis Diraja Malaysia, Majlis Keselamatan Negara dan Kementerian Dalam Negeri,” katanya.

Beliau berkata buat masa ini pada prinsipnya semua pos keselamatan terutama berhampiran Thailand akan diperkukuh.

Isu ‘orang bot’ menjadi perhatian antarabangsa sejak minggu lepas yang Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak turut berkata Malaysia tidak akan bertolak ansur dengan sebarang bentuk penyeludupan manusia. 

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pula berkata kerajaan Myanmar perlu mengambil tanggungjawab untuk menyelesai isu etnik Rohingya, agar negara ASEAN yang lain tidak dibebani dengan masalah pendatang tanpa izin Rohingya di negara mereka.

Sementara itu Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman berkata Malaysia selaku pengerusi ASEAN akan membincangkan isu pelarian Rohingya secara mendalam dengan Myanmar.

Malaysia akan juga menggunakan saluran diplomatik dengan Thailand dan Indonesia untuk bekerjasama dan menentukan langkah menyeluruh untuk menyelesaikan krisis tersebut, katanya. – BERNAMA

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian