Pemilik lot niaga benar bina laluan bawah Ampang Park, bukan roboh kompleks

851316361_33377_6337590567302755665

Oleh Ainul Illia Meor Suzurudin

AMPANG, Khamis – Sekurang-kurangnya 137 daripada 253 pemilik lot perniagaan di kompleks beli belah Ampang Park di sini membuat akuan sumpah membenarkan MRT membuat laluan pejalan kaki di bawah Ampang Park.

Timbalan Pengerusi Persatuan Kebajikan Peniaga-Peniaga Kecil Ampang Park, Wan Kamal Izuddin Wan Ismail, berkata pemaju hanya memiliki 60 lot dan selebihnya adalah milik mereka.

Beliau berkata, majoriti pemilik strata di kompleks beli-belah tertua di ibu negara itu tidak bersetuju dengan rancangan merobohkan Ampang Park bagi memberi laluan kepada pembinaan sistem pengangkutan awam di situ.

“Mass Rapid Transit (MRT) Corp dalam pertemuan bersama pemilik lot pada November lalu telah membentangkan pelan pembinaan terowong MRT yang tidak akan mengganggu bahagian atas Ampang Park,” katanya kepada pemberita selepas satu demonstrasi aman di sini, hari ini.

Demonstrasi itu diadakan tengah hari tadi bertujuan menyelamatkan bangunan bersejarah itu daripada dirobohkan.

Justeru, pemilik yang majoritnya Bumiputera menaruh harapan sangat tinggi kepada MRT Corp supaya konsisten dengan perancangan mereka dan tidak berubah.

“Pusat beli-belah yang pertama di Malaysia ini menjadi nadi khususnya bangsa Melayu iaitu peniaga, pemilik dan umat Islam.

“Oleh itu, bagi memastikan punca pencarian peniaga yang majoritinya bangsa Melayu tidak diganggu, kami berharap MRT Corp akan konsisten dengan keputusan mereka,” katanya.

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian