Cuaca panas: Risiko alami dehidrasi dan strok haba: KP kesihatan

image
PUTRAJAYA, Isnin — Cuaca panas dan kering yang berpanjangan boleh menyebabkan seseorang lebih berisiko mengalami dehidrasi dan strok haba, kata Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

“Cuaca panas yang terlampau boleh menyebabkan seseorang kerap berpeluh dan kesannya, cecair dalam tubuh akan berkurangan seterusnya menyebabkan individu tersebut mudah berasa letih dan kurang bertenaga,” katanya, dalam satu kenyataan hari ini mengenai penjagaan kesihatan ketika cuaca panas dan kering.

Beliau berkata, musim kering berpanjangan boleh menyebabkan beberapa masalah seperti krisis bekalan air, cuaca panas, kebakaran hutan dan jerebu dan berisiko menimbulkan beberapa penyakit berkaitan masalah tersebut.

Antara penyakit berkaitan ialah kejadian penyakit bawaan air dan makanan, penyakit bawaan vektor seperti demam denggi dan penyakit berkaitan jerebu iaitu jangkitan pada saluran atas pernafasan (URTI), asma dan konjunktivitis.

“Kanak-kanak dan warga emas adalah antara mereka yang paling berisiko mendapat penyakit ini,” katanya.

Sehubungan itu, Dr Noor Hisham menasihatkan orang ramai bersiap sedia dan mengambil tindakan sewajarnya bagi mengurangkan kesan terhadap kesihatan akibat cuaca panas dan kering yang dijangka berlanjutan sehingga Mac depan.

Menurutnya, Jabatan Meteorologi memaklumkan cuaca panas dan kering yang kini berlaku di Perlis dan Kedah dijangka turut dirasai di seluruh Semenanjung, Sabah, Bahagian Limbang dan Miri di Sarawak pada penghujung Januari hingga Mac tahun ini.

Keadaan yang disebabkan fenomena El Nino dijangka menyebabkan pengurangan jumlah hujan antara 20 hingga 60 peratus dan kenaikan suhu sekitar 0.5 hingga 2.0 darjah Celsius berbanding hari biasa suhu maksimum ialah di antara 28.6 dan 35 darjah Celsius manakala semasa hari panas adalah antara 35 dan 37 darjah Celsius, katanya.

Dr Noor Hisham menasihatkan orang ramai agar minum air yang dimasak secukupnya dan pada masa sama mengehadkan aktiviti di luar dan jika tidak dapat dielakkan, pakai topi atau payung yang boleh melindungi diri daripada terlalu terdedah dengan cuaca panas.

Orang ramai juga harus memakai pakaian yang ringan dan elak pakaian tebal dan ketat, sebolehnya berada dalam rumah atau bangunan yang mempunyai pengudaraan yang cukup atau kelengkapan pendingin hawa sekiranya mampu.

Orang ramai disaran agar menghapuskan tempat pembiakan nyamuk Aedes dan bagi mereka yang menyimpan air di dalam bekas, diingatkan supaya memastikan bekas penyimpanan air adalah bersih dan selamat, katanya.

“Mereka yang mengalami penyakit-penyakit seperti batuk, selesema, asma, sakit mata, jangkitan paru-paru kronik hendaklah datang ke klinik dengan seberapa segera jikalau keadaan penyakit bertambah teruk,” katanya.

“Perokok, pengguna rokok elektronik dan vapers juga dinasihatkan supaya berhenti merokok dan berhenti menggunakan rokok elektronik dan vape,” katanya.— Bernama

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian