Daesh: Jakim beri penerangan kepada lebih sejuta orang

militan

PUTRAJAYA, Jumaat – Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) memberi penerangan dan kefahaman kepada lebih sejuta orang dari perspektif Islam tentang bahayanya fahaman kumpulan pengganas Daesh.
 
Ketua Pengarah Jakim, Datuk Othman Mustapha berkata pihaknya berpuas hati dengan pemahaman masyarakat tentang salah tafsir jihad dan fahaman pengganas dari sudut pandang Islam yang sebenar setelah setahun melaksanakan pelbagai sesi penerangan.
 
Katanya Jakim bersama-sama 38 agensi termasuk di peringkat negeri menggerakkan sesi penerangan ke seluruh negara sejurus diberi mandat untuk mengetuai sesi penjelasan mengenainya oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada awal tahun lepas.
 
“Tahun lepas kita sasar beri penjelasan secara bersemuka kepada sejuta masyarakat tetapi kita dapat lebih daripada itu di mana dalam setiap majlis yang diadakan, mereka memberi respons yang baik berhubung kedudukan Islam dalam isu itu.
 
“Cuma kalau ada, penglibatan masyarakat dalam gerakan ini kita dapati ia dipengaruhi Internet…itu yang susah sikit kita nak kawal,” katanya pada sidang media selepas mengumumkan keputusan peperiksaan Ujian Penilaian Kelas Kafa (UPKK) 2015 di sini hari ini.

Othman berkata sesi penerangan yang turut dilaksanakan di sekolah pondok dan madrasah itu, turut memberi tumpuan kepada penjelasan berhubung penularan fahaman Syiah dan Wahabi di negara ini.
 
“Sesi penjelasan sebelum ini dibuat secara umum, namun dengan perkembangan terkini ancaman kumpulan militan, Jakim dengan makluman daripada pihak keselamatan akan memberi lebih tumpuan penjelasan di kawasan-kawasan yang berpotensi menularnya fahaman tersebut,” katanya tanpa menamakan kawasan itu.
 
Dalam pada itu, Othman berkata pengubahsuaian Bajet 2016 tidak akan merencatkan program kepentingan masyarakat yang dirancang Jakim seperti sesi penerangan tentang ancaman fahaman militan dan salah erti jihad.
 
Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan, Datuk Seri Najib Tun Razak dijadual membentangkan Pengubahsuaian Bajet 2016 pada 28 Jan.- Bernama

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian