Hubungan dengan UMNO: PAS adakan taklimat khas kepada pemimpin Sabtu ini

takiyuddin

BANGI, Isnin – PAS akan mengadakan taklimat khas, Sabtu ini, kepada pemimpin parti itu bagi menerangkan isu kerjasama dengan UMNO yang akan disampaikan sendiri oleh Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan, bagaimanapun enggan mendedahkan lokasi dan waktu taklimat itu berlangsung.

Sinar Harian melaporkan Ahli Parlimen Kota Bharu itu berkata, taklimat itu akan dihadiri pimpinan PAS pusat, negeri dan wakil rakyat parti itu.

Katanya, PAS sekarang ini dalam proses dalam memberi penjelasan mengenai pendirian dan apa yang parti mahu lakukan dalam menghadapi politik semasa.

“Taklimat ini berkisarkan kepada keadaan semasa dan isu semasa PAS, termasuk pendirian parti mengenai isu kerjasama PAS dengan UMNO,” katanya.

Takiyuddin berkata, taklimat itu juga akan memberi peluang kepada semua peserta untuk bertanya sebarang soalan.

“Jadi, kepada yang kurang jelas kita akan jelaskan. Mereka yang mungkin terkeliru, kita akan terangkan supaya hilang kekeliruan itu terutama pimpinan PAS.

“Sebab apa yang dibuat oleh presiden kita adalah apa yang diputuskan oleh parti. Bukan buat keputusan sorang-sorang tetapi bincang ramai-ramai. Kemudian kita mahu turunkan (beritahu) kepada semua pihak (ahli) dalam parti supaya semua jelas dengan isu ini,” katanya.

Takiyuddin menyarankan semua pimpinan PAS yang dijemput pada taklimat khas itu hadir.

Mengulas mengenai kenyataan bekas Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa yang bimbang kerjasama PAS dengan UMNO akan memberi kesan kepada orang Melayu dan akan menjadi pelindung kepada agenda korupsi yang dilakukan UMNO, Takiyuddin berkata, Husam perlu hadir pada taklimat ini nanti.

Katanya, Husam mungkin tidak memahami pengertian kerjasama antara PAS dengan UMNO seperti yang diterangkan oleh Abdul Hadi sebelum ini.

“Itu bergantung kepada niatnya dan yang tersurat sahaja kita boleh baca. Apa yang saya faham dengan apa yang tersurat itu mungkin dia tidak faham apa move (tindakan) yang akan dibuat oleh tuan presiden (Abdul Hadi),” katanya.

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian