Kedudukan Mukhriz ditentukan ADUN, jemaah pemangku Sultan: Pakar perlembagaan

Kredit gambar NSTP.

Kredit gambar NSTP.

KUALA LUMPUR, Rabu – Kedudukan Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir sebagai Menteri Besar Kedah hanya boleh ditentukan menerusi undi tidak percaya di Dewan Undangan Negeri (DUN) atau kuasa pada Jemaah Pemangku Sultan negeri itu, kata pakar-pakar perlembagaan.

Profesor Undang-undang, Fakulti Undang-undang, Universiti Teknologi MARA (UiTM) Prof Emeritus Datuk Dr Shad Saleem Faruqi berkata jika sidang DUN Kedah sedang berlangsung, kedudukan Mukhriz perlu ditentukan berdasarkan sokongan anggota-anggota DUN itu.

“Kedudukannya di dewan bergantung pada sokongan majoriti sama ada dari ADUN kerajaan atau ADUN-ADUN lain,” katanya kepada Bernama hari ini.

Bagaimanapun, katanya jika sidang DUN Kedah tidak berlangsung ketika ini, kuasa membuat keputusan berkaitan kedudukan Mukhriz tertakluk di bawah Jemaah Pemangku Sultan Kedah memandangkan Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah ketika ini sedang menduduki jawatan sebagai Yang di-Pertuan Agong.

“Buat masa ini, kita kena tunggu dan lihat apa yang akan berlaku seterusnya,” kata beliau.

Shad diminta mengulas mengenai pengumuman oleh Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kedah, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah hari ini yang menyatakan hampir seluruh kepimpinan UMNO Kedah menyuarakan hilang keyakinan terhadap kepimpinan Mukhriz sebagai Menteri Besar dan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri.

Sementara itu, seorang lagi pakar perlembagaan Profesor Madya Dr Shamrahayu Abd Aziz berkata, pengumuman oleh Ahmad Bashah hanyalah satu ‘pandangan’ dan tidak sah dijadikan ‘dokumen’ dalam menentukan kedudukan Muhkriz sebagai Menteri Besar.

Beliau yang merupakan Felo Utama Pusat Kajian Syariah, Undang-Undang dan Politik (SYARAK) di Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) berkata ia sebaliknya perlu dibawa ke sidang DUN dengan undi hilang keyakinan perlu dilakukan oleh anggota dewan dengan sekurang-kurangnya majoriti mudah.

“Ini adalah basic (asas)…kita sudah lalui beberapa pengalaman seperti ini, yang terbaharu di Selangor dahulu.

“Ahli-ahli dewan perlu menyatakan pendirian dengan menandatangani ‘statutory declaration’ bahawa mereka hilang kepercayaan kepada Menteri Besar.

“Jika jumlah tersebut majoriti (mudah) barulah ia menjadi sesuatu yang sah dan membawa kesan kepada kedudukan menteri besar, yang kemudian perlu dipersembahkan kepada Sultan untuk membuat keputusan,” kata Shamrahayu.

Sementara itu, penganalisis politik Profesor Madya Dr Ahmad Martadha Mohamed berpendapat, selepas mengumumkan hilang keyakinan terhadap kepimpinan Mukhriz, Ahmad Bashah selepas ini pastinya akan cuba membawa perkara itu ke sidang DUN untuk memutuskan kedudukan Muhkriz.

Dekan Kolej Undang-undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa Universiti Utara Malaysia itu menyarankan kepimpinan UMNO di peringkat pusat mendapatkan maklum balas semua pihak di negeri itu termasuk masyarakat agar keputusan yang dibuat nanti tidak bercanggah dengan kemahuan rakyat. – Bernama

BERITA BERKAITAN:

UMNO Kedah isytihar hilang kepercayaan terhadap Mukhriz

Ratusan berkumpul depan Wisma Darul Aman, pejabat UMNO sokong Mukhriz

Jawapan Mukhriz berkaitan tindakan kumpulan Ahmad Bashah

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian